Sorin Bărbat, poliţistul care este zi de zi pe urmele infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Bărbat
Sorin Bărbat

Sorin Bărbat s-a angajat în Poliţie în urmă cu 17 ani şi spune că, în meseria lui, 90 la sută este pasiune. În anul 2009, Sorin a fost declarat poliţistul anului la Sibiu, pentru rezultatele avute pe parcursul anului 2008.

Citiţi şi:

Cea mai serioasă studentă din Sibiu

Cătălin Bortă: Omul cu laptop-ul


Sorin Bărbat s-a angajat în Poliţie în anul 1994. Timp de trei ani, a fost agent de ordine publică, iar în 1997 a fost mutat la Biroul de Investigaţii Criminale. Timp de 10 ani, până în 2007, a lucrat aici la mai multe compartimente, respectiv Urmăriţi, Diverse, Furturi din locuinţe. În 2007, a fost transferat la Serviciul de Investigaţii Criminale, unde lucrează şi acum. Spune că a ales munca în Poliţie pentru că i s-a părut, încă de la început, un job în care nu este loc de rutină. ”Mă fascina munca de poliţie din ce ştiam de afară, mi se părea ceva interesant şi neplictisitor”, spune Sorin Bărbat. Despre munca de la judiciar spune că nu este deloc uşoară, şi că meseria adevărată se învaţă în foarte mulţi ani. ”Am aflat după o perioadă destul de lungă că în special munca de investigaţii se învaţă în foarte mulţi ani, şi se face bine doar în colectivitate – o relaţie foarte bună cu colegii te ajută enorm din punct de vedere profesional”, adaugă Sorin, care spune că a învăţat enorm de multe de la judiciariştii vechi, majoritatea dintre ei acum pensionaţi.  

Un caz memorabil

Sorin a lucrat, de-a lungul anilor, în sute de dosare, şi spune că nimic nu se compară cu satisfacţia de a prinde un infractor, după luni întregi de muncă la un caz. Memorabil în cariera lui va rămâne cu siguranţă cazul celebrului Anton Bobangă, un hoţ care a reuşit să comită, împreună cu complicele său, aproape 40 de futuri, dintre care aproximativ 30 în muncipiul Sibiu, iar restul, la Timişoara. Cei doi îşi alegeau victimele din zonele de blocuri, şi când acţionau spărgeau 4-5 locuinţe într-o scară. ”Era foarte bine pregătit, te supraveghea pe tine, ca şi victimă, foarte bine. Făcea verificări în zonă, se documenta pe internet şi telefonic. Atunci, împreună cu colegii de la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Timiş, am probat în jur de 40 de fapte cu ei, dintre care 30 au fost comise la Sibiu”, povesteşte Sorin Bărbat. Anton Bobangă a avut două evadări la activ, prima dintre ele în 1998, la Sibiu, iar cea de-a doua nouă ani mai târziu, în 2007, tot în urbea de pe Cibin. Atunci, fusese prins la Timişoara şi venise cu trei poliţişti din Timiş, la Sibiu, pentru ca oamenii legii să recupereze nişte bijuterii furate despre care Bobangă susţinea că le-ar fi ascuns în casa sa de la Sibiu. A reuşit să evadeze când poliţiştii căutat bijuteriile şi a fost nevoie de cinci zile de căutări şi o mobilizare impresionantă de forţe pentru ca Anton Bobangă să fie prins. Poliţiştii timişoreni de sub nasul cărora a fugit Bobangă au fost atunci cercetaţi pentru înlesnire a evadării iar poliţiştii sibieni care au contribuit la prinderea lui au fost recompensaţi prin dispoziţia şefului de atunci al Poliţiei Române, chestorul Dan Valentin Fătuloiu.
 
Ce-i place

În timpul liber, lui Sorin Bărbat îi place foarte mult să se relaxeze în compania prietenilor, şi se declară un fan al mişcării de orice fel. ”Îmi place foarte mult să fac sport. Am făcut mişcare toată viaţa, de mic”, spune Sorin Bărbat.

Ce nu-i place


De cealaltă parte, nu agreează deloc compania celor care sunt amatori de bârfă. ”Nu-mi plac bârfele şi oamenii care fac aprecieri faţă de alţi oameni fără să ştie ceva concret despre ei. Până nu cunoşti omul nu e bine să faci aprecieri”, este de părere Sorin Bărbat.

Întrebări şi răspunsuri


Cât este strict meserie şi cât de mult este pasiune în ceea ce faci?

Pasiune e 90 la sută, cel puţin aşa consider eu, altfel nu poţi să ai rezultate niciodată.

Cât de importantă este, în meseria ta, înţelegerea din partea partenerului de viaţă?


E foarte important ca partenerul de viaţă să te înţeleagă. Nu o dată am plecat pe teren, la un caz, chiar de ziua soţiei mele. Eu am avut discuţia cu ea despre ce înseamnă meseria mea încă de la început – întotdeauna, când am făcut ceva, am vrut să fac cât de bine am putut. Am noroc că soţia mea mi-a înţeles pasiunea pentru meserie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite