Fermier de succes cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferma Bruiu
Ferma Bruiu

O finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de euro a transformat o fermă din Bruiu într-un model de afacere de succes. Aproape 3.000 de litri de lapte de la Bruiu pleacă zilnic spre cel mai mare producător de lactate la nivel național.

CITIȚI ȘI:

Afacere prosperă cu săpunuri naturale,făcute manual într-un sat din Sibiu

Măturile ţiganilor din Prislop curăţă străzile olandezilor

Tânăr, ambițios și pasionat de domeniul în care lucrează de ani buni, Ciprian Gherghel a reușit să pună pe picioare, în satul natal, o afacere de succes. În urmă cu exact 10 ani, era absolvent de facultate de agronomie, avea 5 vaci cu lapte și multă pasiune pentru o meserie moștenită de la tatăl său, fost șef de fermă la IAS, înainte de Revoluție. ”Fiind de aici, așa am crescut, în domeniul agricol”, spune zâmbind tânărul fermier, care recunoaște că volumul de muncă este enorm, însă și satisfacțiile sunt pe măsura efortului depus.

În 2004, s-a mai asociat cu cineva, ”pentru că singur era complicat”, pe parcurs au ajuns la 9 angajați, iar patru ani mai târziu, Agrora SRL a semnat un contract pe fonduri europene a cărui valoare nerambursabilă se apropie de 1 milion de euro, partea de cofinanțare fiind asigurată cu credite de la asociați și de la bănci. Recunoaște că au muncit mult la dosar, dar trage linie și spune cu toată convingerea că merită tot efortul.

Ferma Bruiu

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

”E multă birocrație, trebuie făcute o grămadă de dosare, dar merită. Toată lumea vrea să se modernizeze, procentul de finanțare e destul de important, și dacă pun și ei bani cu tine nu e greu să îți vină ideea”, spune tânărul fermier. Pentru pesimiștii care dau înapoi speriați de dosarele stufoase, tânărul fermier are un singur sfat. ”Să acceseze, categoric, eu zic că merită. Sunt mulți bani pe care nu îi produci din lapte și din carne, îi produci din dosare”, adaugă Cristian Gherghel.

Aproape 3.000 de litri de lapte pe zi

Ferma propriu-zisă se întinde pe 3 hectare, iar în ochii tânărului fermier licărește mândria atunci când ne prezintă, pas cu pas, investiția. Cu banii de la Uniunea Europeană, a făcut un grajd nou-nouț pentru 180 de vaci, un bazin de dejecții de 1.300 de metri cubi și un fânar în care intră 200 de tone de fân. Pe lângă asta, au achiziționat toată gama de utilaje agricole necesare, respectiv trei tractoare, plug, mașină de ierbicidat, semănători.

Acum, ferma numără 135 de vaci cu lapte și alte 140 de exemplare tinere, iar pe lângă animale are în exploatare 550 de hectare de teren. ”Cel mai mult este în arendă – avem furaje, pășune, fâneață, porumb siloz, porumb boabe, ierburi și lucernă, toate doar pentru baza furajeră”, explică Cristian Gherghel. La Bruiu, totul funcționează după normele impuse de Uniunea Europeană, mulsul este mecanizat, la fel și evacuarea dejecțiilor, laptele ajunge în tancul de răcire iar cel mai mare producător de lactate la nivel național ia zilnic 20 de litri de lapte de la fiecare din cele 135 de vaci cu lapte. Ciprian Gherghel spune că, în acest moment, nu se gândesc la un alt proiect, pentru extindere, ”acum trebuie să producă ferma și să plătim datorii, dar în timp vom mai vedea”. 
 


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite