Măturile ţiganilor din Prislop curăţă străzile olandezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meşteşugul vechi de sute de ani al ţiganilor din Prislop a ajuns celebru în localitatea olandeză Deventer. Ultima dată, olandezii din Deventer au venit la Prislop în primăvara acestui an, şi au plecat cu 200 de mături de nuiele făcute de localnici.

Citiţi şi:

Trăiesc ca-n Evul Mediu,într-o sărăcie lucie,în bordeie

Rezerve de lux pentru mămici şi pitici,la Pediatrie


Drumul de acces în cătunul care ţine de comuna Răşinari este îngust, dar accesibil. De ceva timp, cărarea de pământ pe care altădată urcai greu a fost asfaltată pe bani europeni, iar amintirile cu maşini împotmolite în noroi, în coasta dealului, sunt istorie.

80 de case numără Prislopul, ascunse sub deal, şi indiferent de anotimpul în care îi treci pragul te întâmpină aceeaşi copii veseli, împrăştiaţi pe uliţa îngustă. În casa lui Nea Florin, cum îl ştie tot satul, liderul celor 80 de familii de romi din Prislop, meşteşugul măturilor e vechi iar stăpânirea lui e literă de lege pentru toţi bărbaţii din familie, indiferent dacă mai fac şi altceva.

„Aşa m-am născut în satul ăsta, de peste 400 de ani această meserie s-a lucrat”, îşi începe povestea Nea Florin, cu ochii la măturile sprijinite grămadă lângă casă. Pe vremuri, din mîinile dibace ale romilor din Prislop nu ieşeau doar mături, dar industrializarea le-a ucis încet încet o parte din tradiţii. „Înainte se lucra aici de la coada de ciocan până la lopata de pâine, dar plasticul a luat tot”, oftează Nea Florin, cu privirea întoarsă înapoi în timp, la părinţii de la care a învăţat meserie şi la primă mătură care i-a ieşit din mâini, când avea doar 10 ani. 

Materie primă, doar cu aprobare

Are trei băieţi, angajaţi toţi, însă fiecare dintre ei îţi poate face oricând o mătură de nuiele. În timp ce ne deapănă amintiri, Nea Florin începe să facă, sub ochii noştri, o mătură asemeni celor care au ajuns să fie „exportate” în străinătate. Înainte să se apuce efectiv de treabă, primul drum drum îl face în pădure, de unde îşi aduce cozi şi verigi de alun, şi nuiele din mesteacăn, toate tăiate doar cu aprobare de la autorităţi. Acestea se curăţă, se usucă două săptămâni, după care meşterii trec efectiv la treabă.

Dacă în ţară vânzarea merge greu, sunt şi oameni fascinaţi de meşteşugul vechi al romilor de la Prislop. Olandezii din Deventer vin aici de două ori pe an, pentru a se aproviziona cu mături de nuiele de la romii din Prislop. O mătură se vinde cu un euro, iar ultima dată când au venit, în cursul acestui an, olandezii au plecat cu 200 de mături.

Marina Bogdan, director al Fundaţiei Comunităţii din Sibiu, prin intermediul căreia olandezii au ajuns la Prislop, îşi aminteşte cu plăcere de momentul în care, pe străzile din Deventer, a descoperit că olandezii foloseau la curăţenie măturile aduse din cătunul de sub deal. „Fostului primar din Deventer i-a plăcut foarte mult la Prislop, venea în vizită şi juca fotbal cu copiii. Aduceau şi ajutoare, cum ar fi haine pentru copii sau mobilier pentru şcoli. În primăvara acestui an au venit ultima dată, şi au luat 200 de mături”, spune Marina Bogdan.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite