Afacere prosperă cu săpunuri naturale, făcute manual într-un sat din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Soroştin, un fost jurnalist şi-a transformat pasiunea pentru aromaterapie într-o afacere profitabilă. Dintr-o fostă casă parohială închiriată, pleacă în fiecare lună în toată ţara aproximativ 2.000 de săpunuri naturale, făcute manual.

Povestea afacerii inedite a lui Ladislau Gagyi, fost fotoreporter, redactor şi apoi redactor şef adjunct la un ziar din Timişoara, începe în 1998 când, fiind angajat la o librărie din Timişoara, a descoperit două cărţi de aromaterapie, pe care le-a citit pe nerăsuflate. Capitolele despre săpunurile fabricate manual l-au fascinat atât de tare, încât au urmat nopţi întregi în internet cafe-uri, căutând informaţii despre subiect.

În 2003, după 35 de ani petrecuţi în Timişoara, şi-a luat soţia şi s-au întos în Mediaş, de unde se trag amândoi şi de unde plecaseră în Timişoara la facultate. Şi-au dorit o etapă de viaţă nouă, liniştită, departe de agitaţia unui oraş, şi aşa au ajuns în casa parohială de la Soroştin. ”Am vrut să ne mutăm la ţară, şi aşa am aflat că biserica vinde sau închiriază fostele case parohiale”, povesteşte bărbatul, zâmbind, în atelierul în care te învăluie arome delicate, fiecare cu câte o poveste.

Afacere pornită cu bani împrumutaţi

Aici, şi-a luat inima în dinţi şi şi-a fructificat pasiunea pentru aromaterapie şi săpunurile făcute manual. ”Am împrumutat bani şi am făcut rost de ingredientele necesare, însă adevăratul săpun l-am făcut în 2004, doar după ce am primit cărţi de specialitate din Statele Unite ale Americii”, povesteşte bărbatul, cu gândul la anii de început.

În iarna lui 2005, a trimis, cu mari emoţii, primele 20 de săpunuri unui distribuitor din Bucureşti. După o lună, i s-au mai cerut 100 de bucăţi, iar afacerea a început încet-încet să crească. A ajuns în situaţia în care să nu mai poată face faţă, singur, cererii, aşa că şi-a amenajat un atelier în curte şi şi-a angajat două persoane. Acum, de la Soroştin pleacă spre magazinele naturiste din toată ţara între 1.000 şi 2.000 de săpunuri în fiecare lună.

Săpunuri cu morcov şi cafea
”Tot ce se pune în săpunuri, în afară de soda caustică, se poate mânca”, spune bărbatul râzând. Foloseşte trei uleiuri de bază, de palmier, cocos şi măsline, care înlocuiesc grăsimea animală, şi în funcţie de săpun adaugă cătină, ricin, germeni de porumb, grâu, salvie, rozmarin, muguri de pin iar pentru cele cu arome, ylang-ylang, lăcrămioară, lavandă, scorţişoară sau ghimbir. La capitolul ”extravaganţe”, sunt de menţionat săpunurile cu cafea sau morcov. Printre cele mai apreciate se numără cele cu miere, ulei de cătină, gălbenele, şamponul solid şi săpunul pentru copii.

Alături de distribuţia prin magazine naturiste, Galador are şi un magazin online, iar preţurile variază între 15 şi 20 de lei. Şi, în ciuda faptului că în această perioadă multe firme pun lacătul pe uşă, Ladislau Gagyi spune cu mâna pe inimă că afacerea pornită din pasiune şi făcută cu mult suflet este una profitabilă.

”Fiecare ingredient are rolul lui, şi trebuie pus într-o anumită fază de producţie”, Ladislau Gagyi, patron atelier de săpunuri

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite