Expoziţie de excepţie la Mediaş cu lucrări de Sava Henţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia poate fi văzută la Muzeul Municipal
Expoziţia poate fi văzută la Muzeul Municipal

Expoziţia temporară propusă publicului vizitator în această perioadă de către Muzeul Municipal Mediaş prezintă unele dintre cele mai frumoase, interesante şi valoroase lucrări de artă pe care instituţia medieşeană le-a itinerat în ultima perioadă. Vernisajul  expoziţiei va avea loc în data de 10 decembrie 2010, ora 16:00, iar expoziţia va fi deschisă în perioada 11 decembrie 2010 - februarie 2011.

CITEŞTE ŞI:

Vernisaj cu 1000 de poze la expoziţia "1001 culori şi poveştile lor"

Feerie minerală, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu

Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul Municipal „Ioan Raica” din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, Jud. Alba.

 Lucrările sunt în totalitate creaţia pictorului şi graficianului Sava Henţia, născut în anul 1848 pe Valea Sebeşului, considerat de către specialişti un reprezentant de seamă al artei plastice româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea, contemporan cu: Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, etc.

 Ca artist, Sava Henţia, elev al celebrului Theodor Aman, a făcut parte din prima generaţie de absolvenţi ai Şcolilor de Arte Frumoase din Bucureşti şi Iaşi (1865 – 1870), din rândul acestora detaşându-se evident prin talentul cu care a fost înzestrat. În perioada 1871 – 1873, îşi definitivează studiile la Academiile de Arte din Paris şi Roma.

 Exponatele prezentate fac referire la o largă perioadă de timp din activitatea pictorului şi surprind o diversitate a aspectelor tematice, a tehnicilor de lucru şi a mijloacelor de expresie. Se pot remarca astfel, numeroase portrete familiale şi oficiale (soţia sa „Irma” – 1874, 1875; copiii săi „Virgil” şi „Aurelia” – 1874; „Ministrul Vernescu” şi „D-na Vernescu” – 1875 etc.) , precum şi diverse scene cu caracter narativ şi elemente de peisaj cotidian („Târg în Ardeal” – 1892; „Turc fumând narghilea” – 1877; „Plug cu boi la arat” – 1899 etc.) sau scene inspirate din trecutul naţional („Scenă din războiul pentru independenţă” – 1897).

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite