Dan Frăţilă creşte porumbei de rasă în Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă majoritatea sibienilor au în apartament câte o pisicuţă sau un căţel, Dan Frăţilă creşte în curtea casei porumbei. Are peste 100 de porumbei, unii cu totul deosebiţi, precum cei specifici Siberiei.

Citiţi şi:

Singura femeie instructor de câini poliţişti din ţară este din Sibiu FOTO

Răzvan Roman este magicianul bucatelor alese

Dan Frăţilă spune că întotdeauna i-au plăcut porumbeii şi de când era mic avea în curte astfel de păsări. Aşa că mereu a încercat să-i crească şi să aibă grijă de ei, cu timpul devenind tot mai pasionat şi mai priceput în această „meserie”. Acum Dan are peste o sută de porumbei, specii alese precum rolleri de Birmingham, jucători de Rostov, jucători de Volga sau jucători de Siberia. „Îmi plac mie în mod deosebit acestia ruseşti. Porumbeii în general îmi plac de când mă ştiu, de mic copil ţin minte că am avut în curte. Acum îi cresc din pură pasiune, este plăcerea mea. Am avut un moment în anul 1995 când am făcut o pauză, atunci m-am dus în armată, dar apoi când m-am întors din armată m-am apucat iar de crescut porumbei. O parte din aceştia pe care îi am acum sunt aduşi din Germania”,  povesteşte Dan Frăţilă.

Costisitor şi nu prea

Să creşti porumbei nu este tocmai o pasiune ieftină, dar nici prea costisitoare. Ca în orice alt „sport”, depinde de nivelul la care vrei să ajungi. Pe când o specie de porumbei obişnuiţi, de genul celor pe care îi vedem în Piaţa Mare, nu prea cer nici de mâncare, o specie mai deosebită, precum unii dintre cei pe are îi creşte Dan Frăţilă, are nevoie de o atenţie sporită. Personajul nostru spre exemplu, de multe ori îşi achiziţionează exemplarele din Germania, după ce în prealabil face o ducumentare pe internet şi se consultă cu alţi crescători. „Preţul depinde de cât de mulţi cumpărăm, dacă ne asociem mai mulţi crescători şi cumpărăm mai multe exemplare sunt puţin mai ieftini. Ei pot să coste şi 50 de euro bucata şi 100 sau chiar mai mult. Mai trebuie avut în vedere faptul păsările trebuie să zboare, le trebuie spaţiu, mâncare, medicamente. Pe mine mă costă cam 200 de lei pe lună, în medie”, explică Dan Frăţilă.

Cu gândul la Expoziţia Europeană

În ultimii ani Dan a participat la zeci de expoziţii de păsări din toată ţara şi acum are în plan participarea la marea expoziţie europeană de anul viitor de la Nurenberg. Şi nu este puţin lucru, mai ales că la astfel de evenimente majore nu participă chiar oricine. Dan este membru al Clubului sibian Cibinul, care la rândul său este înscris la Uniunea Generală a Crescătorulor de Animale Mici din România, afiliată mai departe forului european. „În ţară nu pot să ajung la toate expoziţiile care au loc, mai ales că se şi suprapun unele cu altele. Eu merg la cât de multe pot, dar în general ajung cam la 2, poate chiar 3 pe lună. Dacă aş putea, m-aş duce la toate”, spune Dan Frăţilă.

Ce-i place:
În afară de păsări zburătoare, Dan Frăţilă mai este pasionat de fobal şi de maşini, raliurile plăcându-i în mod deosebit. „Sunt sporturi mult mai costisitoare decât porumbeii, aşa că mă limitez la ce pot”, spune el.

Ce nu-i place:

„Mă deranjează faptul că de multe ori vezi oameni care nu reuşesc să se înţeleagă. Nu-mi place asta, de ce nu s-or înţelege oamenii? Şi să mai deranjează că nu avem în Sibiu destul săli de expoziţii, să putem ieşi mai des cu porumbeii”, spune Dan.

Întrebări şi răspunsuri:

Aţi mâncat vreodată carne de porumbel?

Nu, niciodată! Dar am auzit că au o carne foarte bună. Din ce porumbei am eu nici nu prea ai ce să mănânci, ştiu însă că există şi porumbei de carne.

Nu vă crează probleme cu vecinii, mizerie?

Deloc. Când zboară se duc destul de departe, apoi vin înapoi aici. Cei care sunt pentru zbor pentru că pe unii îi ţin închişi. Mai mănâncă din florile soţiei, ea mă ceartă!

V-aţi gândit vreodată să cereţi subvenţii pentru ei, cum se dau la alte animale?

Da, dar nu există astfel de subvenţii. Chiar e ciudat, se dau subvenţii pentru albine, porci dar nu şi pentru porumbei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite