Criza a afectat mai puţin decât era preconizat sectorul IT din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza a afectat toate sectoarele IT&C din România în ultimii doi ani, dar contracţia nu a fost uniform distribuită geografic, unele zone reuşind, prin investiţii străine sau exporturi, să înregistreze reduceri mai mici sau chiar să evolueze ascendent, potrivit Institutului pentru Tehnică de Calcul.

CITEŞTE ŞI:

Pensionarii medieşeni vor aplica on-line pentru job-uri

Statul îi ajută, romii din Roşia vând mai departe


"Mixul de activităţi, specificul local, orientarea spre serviciile şi producţia destinate exportului, precum şi capacitatea de a atrage investiţiile marilor companii IT străine au făcut ca unele zone să înregistreze reduceri mai mici sau chiar să evolueze ascendent", a declarat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, coordonatorul studiului, Mircea Vuici.

Potrivit studiului, Bucureştiul păstreză rolul de pol absolut al industriei IT&C, cu 67% din totalul cifrei de afaceri la nivel naţional, 56% din efectivul de angajaţi şi peste 60% din contribuţia la Produsul Intern Brut (PIB) a celor trei sectoare IT&C.

"Ponderea Capitalei are însă tendinţa de a se diminua (scădere cu zece puncte procentuale în decurs de doi ani) în favoarea regiunii Nord-Vest datorită, în principal, producţiei de la Nokia", se spune în comunicat.

În sectorul software şi servicii IT, recesiunea nu a adus schimbări majore în configuraţia geografică, dar studiul arată că multe locaţii din provincie, cu aglomerări de firme de software, au avut o evoluţie ceva mai bună decât Capitala.

"În Bucureşti, reducerea în primul an de criză a fost de -9%, apropiată de media sectorului, în timp ce la Timişoara s-a înregistrat o creştere cu 13%, iar în Cluj, Braşov, Sibiu, Dolj sau Vâlcea scăderea nu a depăşit 6%", se precizează în comunicat.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite