Statul îi ajută, romii din Roşia vând mai departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au primit calculatoare de la stat şi le vând mai departe. Alţii, la fel de norocoşi, îşi aşteaptă calculatoarele pentru a le folosi drept piese de muzeu. Nu de alta dar, deşi cererea le-a fost aprobată, ei nu au locuinţa racordată la electricitate. Sună bizar, dar Proiectul Euro200, „Acordarea Ajutorului Financiar Pentru Achiziţionarea de Calculatoare“ a devenit mană cerească pentru mulţi asistaţi social.


La Roşia, în judeţul Sibiu, e forfotă mare când vine vorba de programul pe care mulţi l-au denumit generic „Un calculator pentru fiecare“.  Cum populaţia este majoritară de etnie romă, iar peste 50 la sută beneficiază de ajutor social, e limpede că mulţi s-au încadrat.

Aşa se face că mulţi dintre cei care au copii la şcoală au depus o cerere la unitatea de învăţământ unde merge elevul pentru ridicarea cuponului de 200 de euro, la care au mai pus o sumă modică, 100 de lei, spre exemplu, anul trecut, şi şi-au luat PC-ul.

Lucrurile sunt clare până aici. Din păcate, doar odată ajunse în casele oamenilor au început problemele. „Nouă nu ne prea merge, spre exemplu, conectarea la internet. E bun programul, altfel nu am fi avut bani să îi cumpărăm unul. Copilul nostru chiar îl foloseşte“, spune Ilie Comşa, un localnic din Roşia, mulţumit de beneficiile PC-ului. Asta chiar dacă elevului nu îi este de ajutor, neapărat, la temele pentru acasă. „Îl folosesc mai mult ca să mă joc“, spune Iliuţă Comşa, (13 ani).

Luat şi vândut
Acesta este un caz fericit, al unui elev care, deşi nu face teme pe calculator, măcar îl foloseşte. În partea cealaltă a satului, lucrurile se complică. Ana Ursu, mamă a trei copii a depus şi ea anul trecut cerere pentru a primi un calculator. Şi i-a fost aprobată. O demonstrează lista publică postată pe site-ul www.euro200.edu.ro.

De anul trecut însă femeia pare să fi uitat ce a făcut. „Nu am depus cerere. Nu am fost acasă. Nu am bani de calculator, că ne-am apucat de renovat casa“, exclamă femeia, deranjată parcă de faptul că e luată la întrebări. Într-adevăr, casa pare a fi proaspăt spoită, dar de unde banide vreme ce trăieşte din ajutor social şi alocaţiile copiilor.



Posibil din vânzarea calculatorului, pentru că în sat toată lumea vuieşte acest lucru. „Ana Ursu ştiu sigur că şi-a vândut calculatorul, dar să nu mă spui, că mă bate. Nu e singura. Mulţi din Vale şi le-au vândut pentru că nu le mergeau, sau nu ştiu“, spune pe furiş o femeie din sat.

image

Că Ana Ursu a primit voucher pentru fiica sa Daiana, şi şi-a cumpărat anul trecut calculator, ne confirmă şi directoarea şcolii. De vânzarea PC-ului însă se fereşte să spună mare lucru. „Tânăra Ursu Daiana figurează în lista celor ce au primit cei 200 de euro anul trecut. Nu am auzit de astfel de cazuri, dar nu cred ca ar fi imposibil ca oamenii să îşi fi vândut calculatoarele. Cât despre verificări, asta nu intră în atribuţiile noastre. Nu putem intra în casele oamenilor pentru că nu avem această abilitate. Verificările trecuie făcute de organele abilitate de la minister.“, Andreea Onea, directoarea şcolii generale din Roşia.

Inspectoratul se dezice
Şi totuşi, inspectorul general şcolar, Constantin Gorun susţine că tot ce ţine de acest program intră în atribuţiile conducerii şcolii unde au fost strânse cererile. „E treaba directorului şcolii să se ocupe de acest program, pentru că noi nu centralizăm aceste dosare la nivelul inspectoratului“, explică Gorun.

În plus, chiar în cererea completată de beneficiar, este stipulat clar faptul că, timp de 3 ani de zile se obligă să nu înstrăineze PC-ul. Şi legea 269 din 2004, cea care are referiri clare în legătură cu acest proiect, stipulează că, dacă se dovedeşte că sunt înstrăinate calculatoarele, beneficiarii sunt buni de plată şi trebuie să restituie către bugetul de stat, contravaloarea a 200 de euro, cât valoarează voucherul.

Aprobări bizare
Că proiectul nu a fost tocmai bine pus pe hârtie o dovedeşte o altă situaţie. Singurele condiţii, conform legii 269 din 2004, sunt: să ai venitul pe cap de membru de familie sub 150 de lei iar elevul sau studentul să fie înscris la o formă de învăţământ acreditat de stat şi să aibă vârsta sub 26 de ani.

Tot în Roşia, anul acesta zeci de tineri vor primi acele cupoane valorice. Printre ei şi Alexandra Coşercar, de 11 ani, fiica Cristinei. Mama ne povesteşte cât de mare nevoie are de acel calculator, cât i-ar folosi fetiţei şi apoi reucnoaşte. „Nu am curent, dacă vine îi voi găsi un loc pe dulap. Îl vom folosi vreodată. Nu ştiu când“, povesteşte Cristina Coşercar.

image

Şi în această situaţie, directoarea şcolii ne lămureşte. „Nu cred că există un criteriu legat de faptul că familia are sau nu curent electric. Copilul îl poate folosi la mătuşă sau la verişor“, spune Andreea Onea.

Recordul la cereri aprobate pentru voucherele de 200 de euro, în judeţul Sibiu, este deţinut de comuna Roşia. Anul trecut din 279 de beneficiari, 78 de elevi erau de la Roşia, iar anul acesta alţi 267, dintre care 77  din Roşia urmează să primească acele cupoane valorice.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite