Consternare după controlul de la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un control al Ministerului Muncii a scos la iveală faptul că prejudiciul creeat statului este de peste 1 milion de euro
Un control al Ministerului Muncii a scos la iveală faptul că prejudiciul creeat statului este de peste 1 milion de euro

Consilierii Judeţeni au cerut demisia directorului executiv adjunct, Camelia Vîlsan după mulţimea de nereguli găsite. Comisia a găsit o multitudine de nereguli legate de emiterea certificatelor de handicap din ultimii ani.

CITIŢI ŞI:

Raportul asupra fraudei dosarelor de handicap din judeţul Sibiu este aproape gata

Falşii handicapaţi de la Sibiu se apără susţinând că s-au tratat cu leacuri băbeşti

Iohannis despre funcţionarii publici care şi-au făcut dosare ilegale de handicapaţi: „Să le fie ruşine!”

Comisia constituită pentru a verifica activitatea Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi a Serviciului de evaluare complexă, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, şi-a prezentat oficial raportul în faţa consilierilor judeţeni.

Membrii Ilse Philippi, Adrian Besoiu, Gheorghe Nicolaescu şi Dănuţ Voinea, s-au arătat consternaţi de ce au găsit la verificarea celor două organisme responsabile de emiterea certificatelor de handicap. Comisia a găsit o multitudine de nereguli legate de emiterea certificatelor de handicap din ultimii ani.

De exemplu registrele de intrări persoane cu handicap din 2010 sunt pline de sute de ștersături și corecturi. Dosarele emise anul trecut prezintă disconcordanțe mari între documentele dispuse de lege și cele existente la dosar. Apoi rapoartele de evaluare sunt insuficiente și superficial întocmite.
„Eu nu credeam că există o instituţie în judeţul Sibiu atât de dezorganizată”, a declarat consilierul, Gheorghe Nicolaescu.

Directoare adjunctă fără evaluare

La iveală a ieșit și faptul că în ultimii 3 ani nu a fost efectuat nici măcar un audit intern, iar Directorul Executiv Adjunct, Camelia Vâlsan,  nu și-a actualizat deloc fișa postului în acest interval, dar a încasat în continuare salariul de director. „Nu am avut subiectivisme şi ca să evităm orice speculaţie vă solicit ca la data în care comisia superioară îşi încheie activitatea aici, lista persoanelor care au beneficiat de certificate în mod fraudulos să devină publică”, a spus Adrian Besoiu. Comisia de Control a cerut ieri demiterea Cameliei Vâlsan din funcţie.

Vâlsan nu a catadisit să vină în faţa consilierilor, dar a trimis o scrisoare acestora în care spune că „solicitarea demisiei mele de către preşedintele CJ Sibiu, domnul Martin Bottesch este consecinţa faptului că am avut demnitatea de a spune adevărul în privinţa celor constatate”. Scrisoarea a iritat pe toată lumea. „Eu în locul ei m-aş fi ascuns”, a spus şi consilierul Dănuţ Voinea.

Stat în stat
Comisia a concluzionat că în interiorul acestei instituții ființează structuri paralele de putere și decizie și nu numai. „A fost un sentiment de nedescris după ce am descoperit ce e acolo, cu dosarele până la momentul octombrie 2010”, a mai spus Voinea.
La controlul dosarelor pe 2010 s-a descoperit că lipsesc 112 cereri-tip de evaluare complexă, 88 de scrisori medicale – tip de la medicul de familie, 8 referate medicale de la medicul specialist. În 19 cazuri lipseşte inclusiv raportul anchetei sociale care trebuia făcută de serviciul social. În 2010 au fost emise un număr de 2.142 de certificate de handicap.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

Sigla Adevărul
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite