Chiriile locuinţelor din Sibiu revin la moneda naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât proprietarii de imobile, cât şi chiriaşii, preferă să negocieze preţul în lei, pentru a nu mai depinde de fluctuaţiile cursului valutar.

CITIŢI ŞI:

Sute de cereri pentru o locuinţă de la Mitropolie

Chiriile au revenit la valoarea din 2006,la Sibiu

Cresc tarifele de închirirere de la cea mai modernă sală de sport din Transilvania

Creşterea excesivă, de la începutul acestei luni, a cursului euro, completată de problemele economice la nivel naţional, i-a determinat pe proprietarii de locuinţe să fie mult mai dispuşi la negociere. Mai mult, în încercarea de a nu rămâne cu locuinţele goale, sunt tot mai mulţi cei care acceptă ca plata să se facă în modenda naţională. „Acea nebunie cu creşterea excesivă a monedei euro i-a determinat şi pe proprietari să îşi modifice opţiunile. Mulţi dintre cei care au locuinţe de închiriat au rate la bănci şi preferă să fie siguri că au o sursă sigură de venit din chirie pentru a le achita, decât să ceară euro şi să stea cu casa goală. Mai mult, aceştia sunt şi mult mai deschişi la negocieri, iar condiţiile impuse nu mai sunt atât de stricte. De exemplu, foarte mulţi au renunţat şi la acea garanţie, contravaloare chiriei pe o lună sau două, plătită în avans, doar pentru a găsi chiriaşi cât mai repede“, ne-a spus Bogdan Gicu, preşedintele filialei sibiene a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare din România.

O soluţie bună
Proprietarii care aceptă ca negocierea să se facă în lei spun că este cea mai bună soluţie, în această perioadă. „ Am ales această variantă pentru că lucrăm cu lei, oamenii câştigă lei. Iar de cursul euro nu poţi fi niciodată sigur“, ne-a spus Octavian Florea, care cere 700 de lei pentru închirierea unui apartament în zona Cireşica.  De aceeaşi părere sunt şi cei care şi-au închiriat un apartament, negociind chiria în moneda naţională. „ Am închiriat un apartament în urmă cu o lună şi am preferat să aleg  plata în lei, pentru că este în avantajul meu. Ştiu sigur că este o chirie fixă şi nici nu trebuie să merg lunar la casa de schimb valutar“, ne-a spus Angela Stoia, chiriaşa unui apartament cu două camere, pentru care plăteşte 700 de lei.

Ambele părţi câştigă
Specialiştii văd această schimbare ca pe o intrare în normalitate şi spun că ambele părţi sunt avantajate. „ Pe de o parte, chiriaşul nu mai depinde de cursul euro, nu trebuie să mai meargă să schimbe banii. Pe de altă parte, proprietarul, în momentul în care înregistrează contractul la administraţia financiară, dacă în acea perioadă este un curs de referinţă de 4,3 lei, iar apoi scade, el va plăti taxele la acelaşi curs, ieşind, categoric, în dezavantaj“ a completat Bogdan Gicu.  Cu toate aceste schimbări, spun specialiştii, fenomenul închirieilor este într-o continuă scădere.

Preţurile locuinţelor în Sibiu
Potrivit specialiştilor în domeniu, o garsonieră se închiriază în prezent cu aproximativ  400-500 de lei, un apartament cu două camre oscilează între 700 şi 800 de lei, iar cele cu trei sau patru camere, încep de la aproximativ 900 de lei. Acestea din urmă sunt însă foarte puţin căutate, din cauza taxelor mari din perioada iernii.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite