Sibiu: Locuinţele Mitropoliei, la mare căutare printre sibieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 200 de oameni locuiesc în imobilele deţinute de Mitropolie
Peste 200 de oameni locuiesc în imobilele deţinute de Mitropolie

Chiriile cu mult sub valoarea pieţei şi poziţionarea imobilelor în zona centrală a oraşului sunt principalele motive pentru care sute de sibieni îşi depun o cerere la Mitropolia Ardealului, în speranţa că vor primi o locuinţă din partea instituţiei. Instituţia dispune de 24 de imobile în zona centrală a oraşului

În condiţiile în care primăria nu acordă locuinţe sociale, tot mai mulţi sibieni fără un acoperiş deasupra capului îşi spun speranţa într-una dintre cele pe care Mitropolia Ardealului le deţine în oraş. La Biroul Economic al instituţiei sunt depuse sute de cereri, deşi nici aici situaţia nu este tocmai bună. „ Avem sute de cereri, dar deocamdată nu avem nicio locuinţă liberă. Iar în momentul în care se eliberează una, repartizarea este făcută de către Consiliul Eparhial în funcţie de criterii fixe, fără niciun fel de discriminare. Prioritate au, bineînţeles, angajaţii noştri, ai Facultăţii de Teologie, oamenii rămaşi fără locuinţe sau familiile de tineri care nu îşi permit să îşi cumpere o locuinţă“, ne-a spus ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Chirii modice
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, cele mai multe dintre locuinţe sunt ocupate de familii în vârstă, care locuiesc aici de zeci de ani. Chiriile pe care ei le plătesc sunt cu mult sub valoarea pieţei şi se recalculează, la fiecare trei ani, în funcţie de veniturile beneficiarilor. „Fiecare contract se reînnoieşte după trei ani, iar chiria este stabilită în funcţie de posibilităţile locatarului. Oricum, aceasta este cu mult sub nivelul pieţei, mai ales că toate imobilele sunt situate în zona centrală a oraşului. De exemplu, un apartament cu trei camere mari se închiriază cu aproximativ 300 de lei pe lună“, spune preotul Cătălin Dumitrean, purtător de cuvânt al Mitropoliei Ardealului, care a completat că, începând de luna viitoare, chiriile primite vor fi reinvestite în lucrări de reparaţii şi consolidări.

24 de clădiri, toate în zona centrală
Deşi cei mai mulţi diontre locatarii imobilelor se declară mulţumiţi de condiţii şi chiria plătită, sunt însă şi câţiva care spun că Mitropolia ar putea fi „mai îngăduitoare“. De exemplu, Ana Harduţ are 80 de ani şi locuieşte singură într-un apartament cu o cameră, pe strada Nicolae Bălcescu. Plăteşte lunar câte 100 de lei chirie, dar spune că suma este destul de mare, în raport cu veniturile sale. „ La pensia mea de 500 de lei, mi se pare mult să le dau lor 100 în fiecare lună. Sunt mulţumită însă că am condiţii destul de bune, iar apartamentul este foarte călduros iarna“, ne-a spus sibianca. În total, Mitropolia Ardealului deţine 24 de imobile, în care locuiesc peste 200 de oameni.

Sute de cereri şi la primărie
Administraţia locală are înregistrare sute de cereri pentru acordarea de locuinţe sociale. “Sunt aproximativ 600 de cereri pe lista de asteptare pentru locuinte de tip social” spune Mirela Gligore, din cadrul Biroului de presă al Primăriei Sibiu. Din cele 600 de persoane care vor o locuinţă, nu mai puţin de 150 sunt din partea persoanelor evacuate în baza legii 10, adică locuiesc în imobile care au fost sau urmează să fie retrocedate foştilor proprietari în cel mai scurt timp.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite