Cel mai vechi pălărier din Mărginimea Sibiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Ilieş
Virgil Ilieş

În aproape 30 de ani de meserie, Virgil Ilieș a dus pălăriile tradiţionale românești până în America, Suedia, Olanda, Belgia sau Franţa. Printre cei care au primit cadou pălării făcute în atelierul de la Săliște se numără Adrian Cioroianu, Ion Iliescu, Victor Surdu sau Aurel Tămaș.

CITIŢI ŞI:

Afacere prosperă cu săpunuri naturale,făcute manual într-un sat din Sibiu

Meşteşugul căldărarilor din Brateiu a ajuns în Europa şi America

În atelierul mic, din spatele casei, pălăriile stau aliniate cuminţi, fiecare cu câte o poveste, iar pe unul din garduri se usucă zeci de metri de panglică specială, proaspăt vopsită. Ajuns la 78 de ani, din care aproape 30 petrecuţi în atelierul de pălării, Virgil Ilieș le mângâie cu ochii, cu zâmbetul cald, cu glasul plin de emoţie, la fel de pasionat de meseria care l-a făcut celebru ca în anii de început, când din mâinile iscusite au ieșit primele pălării tradiţionale românești.

Tehnicin veterinar de profesie, Virgil Ilieș a renunţat fără niciun regret, în 1983, la o meserie din care a câștigat bani ”mulţi și buni” pentru a se dedica unei pasiuni pe care și-a descoperit-o în atelierul lui Ion Dădârlat, bărbatul cu care s-a recăsătorit mama lui, rămasă văduvă mult prea devreme.

De atunci, din mâinile lui au ieșit mii de pălării, de la cele tradiţionale până la pălării moderne, de cowboy, toate făcute cu migală, îndemânare și suflet cât încape. ”Meseria asta se învaţă din vedere, și vreme cere”, spune bătrânul pălărier zâmbind, cu gândul la anii de început. ”Am lucrat împreună cu mama, cu nevasta, așa am învăţat să fac pălării. Până când ajungi să faci o pălărie așa cum trebuie mai dai și rateuri, am stricat destule cloșuri”, povestește Virgil Ilieș.

De la clop la pălăria de cowboy

Până la Revoluţie, au făcut doar pălării tradiţionale românești, pentru bărbaţi, însă după 1989 s-au adaptat la cerinţele pieţei și și-au diversificat oferta. ”După Revoluţie am făcut de la pălăria românească, ciobănească, până la cea de damă, de cowboy, de tot felul. Meseria de pălărier se lucrează mai mult manual, nici în fabrică nu se pot face pălării fără să se lucreze cu mâna. Aici este marele secret, ca să faci pălării nu-ţi trebuie mușchi, îţi trebuie minte, trebuie să-ţi poţi diversifica marfa”, spune Virgil Ilieș.

E mândru că a reușit să ducă pălăria tradiţională, ciobănească, până în America, Suedia, Olanda, Belgia sau Franţa, și că pălării făcute la Săliște au ajuns la muzeul de profil din Lyon. Printre cei care au primit cadou pălării făcute de Virgil Ilieș se numără Adrian Cioroianu, Ion Iliescu, Victor Surdu sau Aurel Tămaș.

Cea mai mare realizare, din punctul lui de vedere, este faptul că a reușit să transmită mai departe ceea ce a învăţat într-o viaţă de muncă. Radu, unul din cei doi fii ai săi, i-a moștenit pasiunea și a ajuns, la rândul lui, un meseriaș recunoscut. Cei care le trec pragul scot din buzunar de la 50 de lei pentru o pălărie clasică, de bărbat sau de damă, 60 de lei pentru un clop tradiţional sau o pălărie de cowboy, și până la 250 de lei pentru una ”special, făcută la comandă”.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite