Meşteşugul căldărarilor din Brateiu a ajuns în Europa şi America GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi în vremuri de criză, romii din Brateiu spun că meşteşugul moştenit de la părinţi este unul profitabil. Ibricele, ceaunele şi cazanele de ţuică făcute de Traian Căldărar au ajuns în Cehia, Slovacia, Austria, Germania, şi chiar dincolo de ocean, în America.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO - Staborul ţigănesc s-a mutat pe internet (FOTO)

Cazanele lustruite te întâmpină chiar pe marginea drumului naţional 14, înainte să ajungi la Brateiu, localitate cunoscută prin tradiţia veche de secole a romilor căldărari. Pe marginea drumului şi pe uliţele prăfuite răsar deopotrivă bătrâni cu mustăţi mari şi copii aflaţi la început de drum, toţi cu capetele acoperite de pălăriile unice, inconfundabile, pe care le poartă fie iarnă fie vară.

Din curtea lui Traian Căldărar, ajuns celebru în comunitate după ce a dus meşteşugul romilor din Brateiu până în America, răsună până în stradă loviturile de ciocan care modelează componentele unui cazan nou. „Meseria asta nu se învaţă în şcoli. E moştenită, se transmite din generaţie în generaţie, eu am învăţat de la părinţi, ei de la bunici”, povesteşte bărbatul care, la 32 de ani, se poate lăuda că a umblat cât alţii nu o fac într-o viaţă.

Avea doar 12 ani când a luat ciocanul în mână şi a făcut primul cazan de ţuică. „De fapt era un căzănel, veneam de la şcoală, îl lucram, mergeam iar la şcoală şi când mă întorceam, munceam. Să ştiţi că prima dată trebuie să strici ca să îşi iasă”, spune Traian.

Cu cazanele prin lume

La 20 de ani de la primul cazan, este recunoscut printre ai săi ca un meseriaş desăvârşit, a devenit consilier local şi, pe lângă munca de fiecare zi, încearcă să-şi sprijine cât de mult poate comunitatea. Cazanelele, ceaunele sau ibricele lucrate de el au făcut înconjurul Europei şi au ajuns până dincolo de ocean, chiar dacă preţurile de vânzare nu sunt deloc mici. A fost în Cehia, Slovacia, Austria, Germania, Belgia şi în State, iar în acest an speră să ajungă şi în Ungaria. În America a vândut ibrice de cafea, ceaune şi cazane de rachiu de mai mici dimensiuni, şi spune că i-a rămas întipărită în minte imaginea dintr-un restaurant din Portaland, în care proprietarul avea amplasat, într-un colţ, un cazan de rachiu, din care îşi servea clienţii.

image

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

Preţurile, fie că sunt în lei sau în euro, sunt aceleaşi şi în ţară şi în străinătate. Un ibric de cafea mediu costă 30 de euro, un ceaun, 1300-1-400 de lei iar un cazan de 50-60 de litri, între 2.000 şi 2.500 de lei.   

Spune că vânzările au scăzut puţin de când cu criza, însă nici pe departe nu se pot plânge. „Viaţa noastră a fost foarte bună şi înainte de Revoluţie, nu am dus lipsă niciodată de nimic, a fost o meserie care s-a căutat, a avut piaţă întotdeauna. E puţin mai greu acum, dar merge, sunt oameni care fac eforturi şi-şi cumpără”, spune Traian Căldărar. E bucuros că la rândul lui a reuşit să transmită mai departe meşteşugul moştenit de la părinţi, fiului său, care are 16 ani şi deja munceşte împreună cu tatăl său.

Lucruri autentice şi bune cum se fac la noi nu prea găseşti nicăieri”, Traian Căldărar, meşter

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite