Cea mai scumpă operă de artă românească expusă public la Muzeul Brukenthal din Sibiu începând de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în cadrul Licitaţiei de Art-Nouveau şi Romantism din aprilie 2011 a Casei de Licitaţie Artmark, pictura „Fata cu mărgele roşii” de Nicolae Grigorescu s-a adjudecat pentru o sumă record, cumpărătorul său decide să o cedeze în custodia Muzeului Naţional Brukenthal, spre a fi expusă pentru public.

CITIŢI ŞI:

Milionarul Vescan expune tabloul „Carul cu boi” la muzeul Brukenthal

Bazar în curtea Liceului Brukenthal în scop caritabil

Se deschide Sibiu BookFest. Cartianu lansează cărţile despre Revoluţia din 1989

În septembrie 2010, omul de afaceri Mircea Vescan achiziţiona opera „Car cu boi” de Nicolae Grigorescu, lucrare emblematică pentru istoria artei româneşti şi hotăra să o ofere vizitelor publicului, în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. Acum, o altă pictură semnată de maestrul de la Câmpina, „Fata cu mărgele roşii”, achiziţionată pentru o sumă care rămâne record pentru piaţa românească de artă – 270.000 de euro – este plasată în custodia muzeului din Sibiu de către cumpărătorul său.

„Decizia serveşte totodată intereselor investiţionale ale cumpărătorului picturii lui Grigorescu, care îşi doreşte să rămână anonim. Nu reprezintă un secret faptul că valoarea de piaţă a unei opere de artă creşte direct proporţional cu prezentarea sa publică, în expoziţii sau în publicaţii, suplimentar faţă de randamentul anual mediu al unui artist, calculat la aproximativ 20-30 la sută pe an. Scăzând costurile asigurărilor şi sistemelor de securitate şi adăugând, în unele cazuri, componenta de reprezentativitate publică a gestului pentru proprietarului, rezultă o alegere inspirată, care se oferă ca model şi altor colecţionari şi investitori români”, spun organizatorii evenimentului de marţi 7 iunie, ora 12.00.

Pictura „Fata cu mărgele roşii” intră în circuitul public şi datorită susţinerii acordate de Muzeul Naţional Brukenthal acestei iniţiative private, prin acordul de a expune temporar opera. Prin această colaborare, muzeul din Sibiu participă la crearea unui mediu firesc al relaţiilor dintre artist, galerie şi casa de licitaţie, colecţionar sau investitorul în artă şi instituţia muzeului, între care pot avea loc colaborări cu beneficii reciproce şi mai ales publice.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite