Bianca Balla: Iubeşte dansul şi tradiţiile populare (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Bianca are 27 de ani şi de ani buni merge la dansuri populare. E în Ansamblul Ardealul şi e fericită că poate promova ţara noastră în turneele la care participă, peste hotare.

CITIŢI ŞI:

Ioana Dăncăneţ e ambasadorul Sibiului în faţa turiştilor care ne trec pragul (portret)

Ella-Maria Marin: „Sibiul este oraşul meu de vis”

Audrius Prakuraitis, lituanianul din baschetul sibian: „În Sibiu toată lumea este alături de CSU”

Bianca se declară îndrăgostită de dansurile populare. Asta deşi a început să meargă la cursuri, în timpul liceului, din pură întâmplare. Se căutau, pe atunci, tineri dornici să înveţe paşii pentru învârtită iar Bianca s-a gândit că nu are nimic de pierdut. A mers de la început, alături de mai multe prietene şi multe altele şi-a făcut printre colegele de ansamblu. De atunci au trecut ani buni şi spune că dansul popular e cel mai frumos mod de a-ţi ocupa timpul liber.
Primul eveniment la care a participat a fost la Buziaş. A urcat cu multe emoţii pe scenă, dar spune că lucrurile au decurs excelent.

„Ţin minte că eram tare emoţionată. Dinainte de spectacolul în care am urcat pentru prima dată pe scenă. Înainte cu o zi mi-am călcat cu multă migală costumul popular, am avut mare grijă să fie extrem de  aranjat. Apoi, înainte să urcăm pe scoenă am avut emoţii mari de tot. Nu ştiam exact cum să îmi leg costumul pe mine, tremuram toată, dar în final totul a ieşit extrem de bine. Am fost atât de concentrată încât nu am geşit niciun pas, a fost extraordinar“, îşi aminteşte Bianca. De atunci au urmat o mulţime de spectacole şi turnee la care a mers, fie în ţară, fie în străinătate.


Nimeni nu e perfect
De faptul că numai cine nu munceşte nu greşeşte s-a convins pentru prima dată Bianca, la un spectacol ce a avut loc la Costineşti. Învitată cu Ansamblul Ardealul la un eveniment organizat de studenţi, Bianca a avut ghinion, la urcarea pe scenă. „În timpul dansului, erau foarte multe cabluri pe scenă şi atât m-am ferit de ele, de până la urmă tot m-am împiedicat de unul. Am avut noroc şi nu am căzut, dar mult nu mai era“, se amuză Bianca. Spune că publicul, se vede, îndrăgeşte extrem de mult tradiţiile populare, dar că public aşa cum au avut la un spectacol în Cehia, nu a văzut niciunde în lume. „Numai la meciurile de fotbal mai vezi aşa multă lume, atât de entuziasmată. Eram la un spectacol, într-un parc. Acolo sunt trei amfiteatre în parc şi era plin de spectatori care aplaudau şi strigau mai ceva ca pe un stadion. E o plăcere să dansezi pentru un astfel de public“, spune Bianca Balla. A mers în nenumărate turnee, de-a lungul anilor, în Germania, Polonia, Bulgaria, Cehia.


Vrea să fie farmacistă
Dar dansurile sunt doar un hobby al sibiencei. A urmat Postliceala de Farmacie, şi speră să îşi găsească un loc de muncă în domeniu. „Eu am fost plecată în străinătate, m-am înscris în Germania la Facultatea de Asistenţă Socială, dar m-am decis să mă întorc în ţară, pentru că e greu printre străini. Îmi iubesc tare mult ţara, dar din păcate aici nu poţi câştiga decent iar aici valorile nu sunt promovate. Până şi un loc de muncă îţi găseşti doar dacă ştii pe cineva. Sper să îmi găsesc totuşi un loc de muncă într-o farmacie“, susţine Bianca.


Profil:
Data naşterii: 16 decembrie 1983
Studii: Postliceala de Farmacie, Sibiu
Familie: necăsătorită


Ce îi place
Bianca iubeşte călătoriile. E lucrurl ca şi-l doreşte cel mai mult, atunci când are timp liber. Oraşul preferat din ţară este Sighiţoara, cu aerul lui medieval. În străinătate, a fost încântată de Zurich, Elveţia.

Ce nu îi place
Detestă drumurile din România, gropile din asfalt şi şoferii nepricepuţi. De asemenea, e dezamăgită de faptul ca nu sunt promovate valorile la noi în ţară. Urăşte minciuna şi oamenii lăudăroşi.

Întrebări şi răspunsuri


Ai muncit în Germania. De ce te-ai întors în ţară?

Pentru că e foarte greu printre străini, pentru că e neplăcut să nu ai prietenii şi rudele aproape. Nu pot să mă plâng pentru că familia la care am lucrat ca babysitter a fost nemaipomenită. Ei m-au sprijinit să mă înscriu şi la facultate acolo şi am avut libertatea de a face multe lucruri interesante. Mergeam cu ei în călătorii, făceam baschet, multe lucruri.


Şi nu te gândeşti să pleci din nou?

Cu siguranţă asta voi face, în cazul în care mai stau aici câteva luni şi nu îmi găsesc un loc de muncă decent. Va trebui să merg să îmi câştig exitenţa. Acolo pot merge oricând. Cât eram plecată, câştigam de 4 sau 5 ori mai mult decât puteam câştiga aici.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite