Afacere de succes cu capre franţuzeşti, la Nemşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caprele se vând la preturi cuprinse între 200 și 450 de euro
Caprele se vând la preturi cuprinse între 200 și 450 de euro

Opt întreprinzători romi din Nemşa, reuniţi într-o asociaţie, gestionează o afacere inedită şi de succes. Caprele frantuzeşti sunt renumite pentru producţia de lapte, iar un exemplar se vinde cu preţuri cuprinse între 200 şi 450 de euro.

CITIȚI ȘI:

Afacere prosperă cu săpunuri naturale,făcute manual într-un sat din Sibiu

Măturile ţiganilor din Prislop curăţă străzile olandezilor

Povestea de succes de la Nemşa a început în 2007, când în localitatea mică, aflată la 13 kilometri distanţă de Mediaş, au fost aduse din Franţa 50 de capre alpine franceze şi doi ţapi maturi, prin intermediul unui program al fundaţiei Heifer din Cluj.

„Într-o zi m-au vizitat de la Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi din Cluj, ne-au vizitat două persoane soţ-soţie, şi au început să ne explice că dacă ne-am asocia mai mulţi ar fi bine pentru dezvoltarea comunităţii şi am format la un moment dat un grup de acţiune, pe urmă ne-am format într-o asociaţie.

Cu ajutorul lor, şi pe această cale ţin să le mulţumesc foarte mult, au intervenit cei de la fundaţia Heifer, tot din Cluj, văzând că e comunitatea aşa cum e, săracă şi fără locuri de muncă, şi ne-au propus să creştem animale”, povesteşte Iulius Comiza, unul din cei opt membri ai asociaţiei.

Între timp, ferma de la Nemşa s-a dezvoltat, şi a ajuns să numere în prezent peste 100 de exemplare. Membrii asociaţiei s-au extins, au ridicat pentru animale un adăpost nou, şi cultivă singuri hrana necesară acestora. „Deţinem 20 de hectare de păşune şi 10 hectare de teren arabil, cu porumb, cu lucernă, cu alte treburi care sunt necesare şi pentru hrana de acasă şi pentru hrana lor”, explică Iulius Comiza. Din zerul obţinut cresc şi porci, vând telemea, brânză şi caş, şi singura lor dezamăgire este că cererea pentru laptele de capră rămâne totuşi destul de mică. „Încă nu se consumă laptele de capră la nivelul care ar trebui”, spune Iulius Comiza. 

Renumite pentru producţia de lapte

Alpinele franceze sunt renumite în special pentru producţia de lapte, dublă faţă de cea a exemplarelor autohtone. Dacă o capră românească dă aproximativ doi litri de lapte pe zi, o alpină franceză, hrănită corespunzător, ajunge până la 4 litri pe zi. Iar preţul cu care se vinde un exemplar nu este deloc mic. Porneşte de la 200 de euro, pentru o ieduţă, şi ajunge până la 400-450 de euro, în cazul unui ţap matur. Afacerea merge bine, şi aduce, anual, un profit de aproximativ 30.000 de lei.

„Clienţii ne găsesc ei, mai ales acum, dacă există internetul, se discută pe forumurile de specialitate. Am avut clienţi din toată ţara, inclusiv de la Feteşti, judeţul Ialomiţa, unde există o fermă foarte mare, am avut şi din partea Mureşului, şi din partea Bihorului”, spune Iulius Comiza.

E foarte bucuros că, anul trecut, au reuşit să pună în practică unul din din principiile Heifer, „dar din dar”, şi să ducă la rândul lor animale unei asociaţii aflate la început de drum. „Anul trecut am dus cadou în judeţul Sălaj 15 ieduţe şi 2 ţapi, la o asociaţie, aşa cum am primit noi”, povesteşte Iulius Comiza.

 






 



 


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite