Update: Cei trei reţinuţi în dosarul mitei de la Halmeu, aduşi în faţa instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei persoane reţinute ieri de DNA în cazul mitei de 300.000 de euro pentru un post de şef de Birou Vamal la Halmeu, vor fi prezentate astăzi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian şi Savu Ion, alături de Romeo Ioan Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Halmeu, sunt acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic şi cumpărare de influ

CITEŞTE ŞI Milionar clujean reţinut pentru trafic de influenţă

19 milioane de pachete de ţigări „plimbate“ prin Vama Halmeu

Duty free-urile o afacere de milioane de euro

Update ora 14.00 - Oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian şi Savu Ion, alături de Romeo Ioan Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Halmeu, au fost aduşi la Tribunalul Satu Mare. Procesul în care procurorii DNA cer arestarea preventivă, pe 29 de zile a celor trei a fost amânat pentru ora 14.30

image
image
image

Procurorii DNA- Serviciul Teritorial Oradea, au anunţat ieri finalizarea unui dosar în care un important om de afaceri din Cluj-Napoca, Florian Liviu a cerut şi primit de la inspectorul vamal, Nicoleta Dobrescu, suma de 130.000 euro. În schimbul banilor, Florian Liviu i-a promis Nicoletei Dobrescu faptul că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) - Radu Tudor Mărginean, o va delega în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu (Satu Mare). Nicoleta Dobrescu i-a dat cei 130.000 de euro în mai multe tranşe, printr-un intermediar, Savu Ion. Omul de afaceri s-a ţinut de cuvânt până la un punct. Nicoleta Dobrescu a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV în data de 23 septembrie 2009. Ca să strângă banii, ea a apelat la cămătari şi de la contrabandişti. Însă, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării sale pe funcţia de şef de birou vamal, Nicoletei Dobrescu i s-a cerut 300.000 euro pentru o nouă delegare pentru aceeaşi funcţie. În cele din urmă, inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu s-a autodenunţat la DNA.

Oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian şi Savu Ion, alături de Romeo Ioan Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Halmeu, sunt acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic şi cumpărare de influenţă.

Cine este Nicoleta Dobrescu


Nicoleta Dobrescu a fost angajată în 1998 ca secretară în cadrul Biroului Vamal Satu Mare, iar din 2005 a fost transferată la Biroul Vamal Halmeu, unde a ocupat funcţia de secretară şi ulterior cea de inspector vamal .  Aceasta a fost numită la con¬ducerea Vămii Halmeu în data de 22.09.2009 prin Ordinul 2465 semnat de către preşedintele ANAF Sorin Blejnar, fiind însă înlocuită în martie 2010.  Aceasta a rămas şi în prezent angajată în cadrul Biroului Vamal Halmeu. Nicoleta Dobrescu a intrat în data de 31 ianuarie 2011 într-un concediu de 10 zile. „Nu am fost anunţaţi oficial în legătură cu cercetările care o privesc pe angajata noastră, Nicoleta Dobrescu. În momentul în care vom primi informări oficiale, vom transmite conducerii Autorităţii Naţionale a Vămilor, care va decide în privinţa funcţiei acestui inspector“, spune Gheorghe Ţârlea, şeful Biroului Vamal Halmeu. Pe lângă dosarul de cumpărare de funcţii instrumentat de DNA, în perioada 11 mai-15 mai 2009,reprezentanţii Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) au investigat Biroul Vamal Halmeu în legătură cu transporturi ilegale cu usturoi, Nicoleta Dobrescu fiind unul dintre lucrători vamali care, pe parcursul anului 2007, au semnat declaraţiile de tranzit cercetate. Nicoleta Dobrescu a intrat în data de 31 ianuarie 2011 într-un concediu de 10 zile.

În cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Florian Liviu a pretins şi primit de la o angajată a Biroului vamal Halmeu, cu funcţie de inspector vamal, suma de 130.000 euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Agenţiei Naţionale a Vămilor (A.N.V.) şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Suma de 130.000 euro a fost remisă inculpatului Florian Liviu în mai multe tranşe, prin intermediul inculpatului Savu Ion. Cumpărătoarea de influenţă a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului A.N.V. în data de 23 septembrie 2009. În demersul de strângere a sumei de 130.000 euro, angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutată de inculpatul Niţu Ioan – Romeo care a colectat sume de bani de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări. În primăvara anului 2010, după încetarea delegării persoanei care ocupa funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, inculpatul Florian Liviu, cu complicitatea inculpatului Savu Ion, a pretins de la aceasta, suma de 300.000 euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF, îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.În cauză se desfăşoară activităţi de cercetare penală şi faţă de alte persoane. Procurorii anticorupţie au dispus ieri reţinerea celor trei pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentaţi, Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile“, se arată în comunicatul DNA.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite