Satu Mare: Duty free-urile o afacere de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Duty free-urile o afacere de milioane de euro
Satu Mare: Duty free-urile o afacere de milioane de euro

Comisarii Gărzi Financiare Satu Mare au fost puşi planton în Vama Halmeu, după ce duty freeurile au înregistrat vânzări spectaculoase. Magazinele de tip duty free din Vama Halmeu sunt aprovizionate lunar cu TIR-uri de ţigări neaccizate, iar autorităţile nu ştiu cine le cumpără. De la un singur duty free acum doi ani, în prezent sunt şapte, şi se pregăteşte deschiderea celui de-al optulea.

Printr-o adresă din data de 20 mai 2009, Comisariatul General al Gărzii Financiare a dispus demararea  unei monitorizări 24 de ore din 24 a duty free-urilor din Vama Halmeu. În data de 25 mai, Garda Financiară Satu Mare a primit o nouă dispoziţie, prin care s-au cerut datele exacte cu privire la vânzările făcute de magazinele de tip duty-free către persoanele fizice, cu copia vânzărilor înregistrate pe casele de marcat în fiecare zi. Aceeaşi adresă menţiona faptul că, până la noi ordine, acţiunea de monitorizare la graniţa cu Ucraina se va desfăşura permanent.

Vama Halmeu, punct nevralgic

În acţiunea planificată la nivel naţional, de control al duty free-urilor de la graniţa UE, judeţul Satu Mare a fost remarcat cu vânzări spectaculoase. Unele duty-free-uri au ajuns anul acesta la vânzări de aproape 90.000 de euro lunar, însă potrivit unor surse, la începutul anului, unele dintre magazine au făcut, într-o singură zi, tranzacţii chiar şi de 15.000 sau 20.000 de euro.
„Se încearcă combaterea cauzei şi nu a efectului în contrabanda cu ţigări. Adică nu putem pune inspectorii Gărzii Financiare în toate pieţele unde se vând ţigări netimbrate şi neaccizate, aşa că monitorizăm punctul nevralgic din Vama Halmeu”, declară Ioan Şipoş comisar-şef al Gărzii Financiare Satu Mare.

Vânzări ameţitoare

Cele şapte duty-free-uri au avut în luna aprilie, de exemplu, vânzări de peste 250.000 de euro. „Sunt aprovizionate cu TIR-uri, este vorba despre stocuri de sute de baxuri de ţigări neaccizate. Ori, potrivit legii, aceste produse neaccizate sunt destinate exclusiv exportului”, afirmă comisarul şef Ioan Şipoş. Mijloacele prin care magazinele de tip duty-free reuşesc să epuizeze stocuri impresionante de ţigări rămâne o dilemă pentru autorităţi.
„În condiţiile în care tranzitul prin Vama Halmeu este în scădere, cantităţile mari de ţigări pe care le-am găsit pe stocul acestor firme sunt cel puţin inexplicabile”, mai spune Ioan Şipoş.  Duty-free-urile cu cele mai mari vânzări de ţigări neaccizate sunt SC Transeuro, SC Avatur, SC Emptor şi SC GFS Investment. Însă nici firmele de SC Heinrig Impex, SC Euro Trade sau firma SC Santo deschisă în martie 2009, nu s-au putut plânge de vânzări.

O afacere de milioane

În doar trei luni, în perioada februarie - aprilie 2009, vânzările cumulate a şase din cele şapte magazine duty free ajung la aproape 800.000 de euro. Deschis recent, cel de-al şaptelea duty-free a înregistrat vînzări de circa 3.000 de euro în aprilie. Astfel, valoarea aproximată a tranzacţiilor anuale a magazinelor duty-free din Vama Halmeu se cifrează la aproape 3,5 milioane de euro. Suma accizelor neplicate este de circa 75% peste valoarea produselor, respectiv peste 10.000.000 de euro, sumă neîncasată la bugetul de stat.

Vânzări aproximate în perioada februarie – aprilie: SC Transeuro - 142.000 euro, SC Euro Trade 62.000 euro, SC Avatur 73.000 , SC Emptor – 180.000 de euro , GFS Investment – 209.000 euro, Heinrig Impex – 131.000 euro.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite