Update (AUDIO) - EXCLUSIV-19 milioane de pachete de ţigări „plimbate“ prin Vama Halmeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magazinele duty free s-au aprovizionat în 2009 cu o cantitate care îi surprinde până şi pe reprezentanţii Autorităţii Vamale. Deşi doar aproximativ 500.000 de pachete de ţigări ar fi putut fi trecute dincolo de graniţă, proprietarii magazinelor se scuză, afirmând că nicio lege nu îi împiedică să vândă atât cât le solicită cumpărătorii.

Update -  Călin Vesa, şeful Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Cluj a declarat că va ancheta ruta canităţii uriaşe de ţigări cu care s-au aprovizionat duty free-urile din Vama Halmeu anul trecut, şi anume nu mai puţin de 19.000.000 de pachete de ţigări. (Ascultă înregistrarea de mai sus)

Aproximativ un pachet de ţigări pentru fiecare român. Aceasta este cantitatea pe care cele şapte magazine de tip duty free din Vama Halmeu au achiziţionat-o în cursul anului trecut. Până şi conducerea Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Cluj, care are în subordine vama din Halmeu, s-a declarat uimită de dimensiunea afacerii fără taxe şi a dispus refacerea calculelor. „Ar fi vorba de 19.000.000 de pachete de ţigări, dar împreună cu directorul Călin Vesa am decis să facem o verificare mai atentă. Am cerut recalcularea acestei cantităţi“, a afirmat Camelia Chirpac, purtător de cuvânt al DRAOV Cluj.

Legal, e imposibil

La un calcul sumar, la un preţ mediu de aproximativ un euro pentru un pachet, rezultă că valoarea ţigărilor care au intrat în magazinele duty free în cursul anului 2009 a fost de 19.000.000 de euro. Valoarea de piaţă a acestora este, însă, de trei ori mai mare, iar cea a accizelor neplicate, mult mai mare: peste 60.000.000 de euro.  sumă neîncasată la bugetul de stat din accize şi alte taxe.
Potrivit codului vamal, produsele duty free se pot achiziţiona doar pe sensul de ieşire din ţară, iar cantitatea de ţigări maximă admisă la trecerea frontierei este de două pachete de ţigări de persoană. În condiţiile în care numărul persoanelor care au tranzitat Vama Halmeu pe sensul de ieşire din ţară a fost de circa 250.000, legal ar fi putut fi scoase din ţară aproximativ 500.000 de pachete. Diferenţa dintre acest număr şi cele 19.000.000 de pachete achiziţionate a fost explicată de proprietarii magazinelor prin faptul că nu există nicio lege care să îi împiedice să vândă oricâte pachete de ţigări le sunt solicitate. 

Razii la magazine
Comercializarea de tutun şi alcool neaccizat în magazinele duty free va fi interzisă începând cu data de 1 aprilie 2010.  Până atunci, autorităţile aun demarat ample controale la magazine, mai ales că acestea au anunţat lichidările de stocuri. La verificări vor participa agenţi din cadrul IPJ Satu Mare, de la Poliţia de Frontieră, de la Ordine Publică, dar şi de la Poliţia Comunitară, alături de alţi 20 de specialişti. Şapte magazine duty free îşi desfăşoară activitatea în Vama Halmeu.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite