Satu Mare: Îşi cer salariile în Tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii sunt printre cei mai fereventi procesomani
Sindicaliştii sunt printre cei mai fereventi procesomani

Avalanşă de dosare în instanţele sătmărene încă de la începutul acestui an. Sute de sătmăreni, în peste o sută de dosare deschise numai în acest an, îşi cer în instanţă drepturile salariale. Tot mai mulţi sătmăreni îşi dau în judecată patronii pentru recuperarea salariilor, a unor sporuri sau pentru respectarea contractelor de muncă.

NU RATA

Începe sezonul grevelor şi disponibilizărilor

Măsura şomajului tehnic se aplică din nou

Posturile vacante, salvarea funcţionarilor publici de la disponibilizare


Avalanşă de dosare în instanţele sătmărene încă de la începutul acestui an. Dacă anul trecut, pe rolul instanţelor au ajuns 600 de dosare care vizau diverse conflicte de muncă, în ultimele trei săptămîni numărul cazurilor noi a ajuns la 100.  „Numai la Tribunalul Satu Mare, din cele 160 de cauze directe deschise în ultimele trei săptămâni, 100 s-au referit la litigiide muncă, iar din acestea 80 de dosare s-au referit la neplata drepturilor salariale“, susţine Rodica Maxim Grosoş, preşedintele Tribunalului Satu Mare.

„În fiecare dosar apar zeci de angajaţi“

„Cu 15 judecători lipsă, instanţele sătmărene sunt aglomerate de dosare, litigiile de muncă având o pondere importantă“, afirmă Remus Nemeş, vicepreşedintele Tribunalului Satu Mare. Judecătorii spun că majoritatea proceselor referitoare la litigii de muncă sunt deschise de sindicalişti. „Sunt din ce în ce mai mulţi oameni simpli care încearcă să îşi câştige în instanţă salariile neprimite, chiar dacă sunt sume infime, însă sindicatele au cele mai multe procese, iar acestea ne aglomerează foarte mult. În fiecare dosar apar zeci de angajaţi de la director la fochistul instituţei. Ar trebui să îşi rezolve litigiile pe alte căi“, mai spune Rodica Maxim Grosoş.

Sindicaliştii recunosc că apelează frecvent la instanţe pentru a rezolva problemelor salariaţilor, dar nu cred că este vina lor că se aglomerează judecătorii. În multe dintre cazuri, sindicatele luptă chiar cu statul. „Este vina celor care nu respectă legea, iar noi trebuie să mergem în instanţă pentru a obliga Guvernul să ne acorde drepturile câştigate prin lege“, susţine Ioan Drăgan, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Satu Mare.

Dreptate costisitoare

Dacă pentru drepturile bugetarilor se luptă sindicatele, angajaţii traşi pe sfoară de firmele private nu au întotdeauna posibilităţi financiare ca să se adreseze justiţiei. Mulţi dintre ei ajung însă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). „Casa de Pensii şi ITM-ul mi-au spus să dau eu firma la care am lucrat în judecată pentru că m-a încadrat greşit la normă de 8 ore, iar acum mi se cere pensia de boală înapoi. Eu nu am bani de judecată. Ar trebui să plătesc cel puţin 800 de lei pentru o pagubă de 1.500 de lei“, afirmă Ştefan Bota. El s-a trezit că este dator statului pentru că firma la care lucra l-a angajat cu normă întreagă, deşi era pensionar şi a semnat contract doar pentru 4 ore.  La ITM Satu Mare s-au înregistrat anul trecut 300 de reclamaţii prin care angajaţii acuză firmele că le-au încălcat drepturile.

Hotărâri fără efect

Şi sătmăreni angajaţi la firme care au falimentat peste noapte încearcă să îşi câştige dreptatea în instanţe. „Sunt cazuri disperate, oamenii vin să se judece cu firmele la care au lucrat pentru sume de multe ori derizorii, trezindu-se că după ani întregi au lucrat de fapt fără carte de muncă şi fără contribuţiile sociale achitate. Problema este că şi dacă dăm o sentinţă favorabilă, punerea în aplicare a acesteia este de multe ori imposibilă, firmele fiind în faliment sau pur şi simplu de negăsit, chiar şi de către autorităţi. Aşa că nici o hotărâre în favoarea lor nu le este de cele mai multe ori de folos“, mai spune Rodica Maxim Grosoş.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite