Braşov: Începe sezonul grevelor şi disponibilizărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii protestează la MECTS
Sindicaliştii protestează la MECTS

Bugetarii vor protesta faţă de intenţia Guvernului de a face disponibilizări masive şi de a îngheţa salariile. Primii bugetari care îşi vor arăta nemulţumirea sunt membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie. 

Activitatea în Consiliul Judeţean Braşov şi în mai multe primării din judeţ va fi întreruptă mâine, între orele 8.00 şi 10.00, din cauza unei greve de avertisment organizate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).

Acţiunea se derulează la nivel naţional, urmând ca peste o săptămână protestele să fie urmate de pichetarea sediilor Ministerelor Administraţiei şi Internelor, respectiv cel al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Conducerea FNSA a anunţat faptul că, în cazul în care, în perioada următoare, Guvernul nu le va soluţiona revendicările, funcţionarii din administraţie vor declanşa greva generală pe termen nelimitat începând cu 12 februarie.

De asemenea, FNSA a anunţat că vor fi programate în zilele următoare şi pichetări şi mitinguri. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de legea unică de salarizare, de reducerea unor sporuri şi de tăierea orelor suplimentare. În plus, sindicatele nu sunt de acord cu disponibilizarea a 17.000 funcţionari.

400 de profesori, disponibilizaţi la Braşov

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu va merge miercuri să picheteze Guvernul, pentru că nu consideră un mod eficient de a rezolva problema ordonanţei de guvern privind concedierea a 15.000 de cadre didactice. În schimb, dacă nu se va renunţa la disponibilizări, profesorii vor să intre în grevă generală. Potrivit Ligiei Mara, liderul de sindicat de la Braşov, „o soluţie ar fi negocierea cu Guvernul, pentru a reveni asupra unei ordonanţe date în pripă, între sărbători". Din învăţământul braşovean ar trebui să „dispară" 400 de profesori.

Astăzi ceferiştii intră la negocieri

Peste 600 de angajaţi ai Regionalei CFR Braşov sunt pe lista neagră a disponibilizărilor şi vor deveni şomeri, dar de lux. Angajaţii au reuşit să obţină salarii compensatorii.

„Astăzi ne vom întâlni pentru o altă rundă de negocieri. Deocamdată am reuşit să obţinem 15 salarii de completare, pe lângă şomaj, plus încă două salarii la plecare. Vom vedea dacă mai oţinem ceva, pentru că oamenii nu pot pleca, aşa, degeaba. Dacă nu se vor respecta negocierile vom face grevă", a spus Alexandru Lorincz, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Mişcare-Comercial Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite