Chebuţiu şi Preda au fost trimişi după gratii de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Preda va sta după gratii în următoarele 29 de zile
Adrian Preda va sta după gratii în următoarele 29 de zile

Şefii UCMR, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, solicită să fie judecaţi în stare de libertate. În fața instanței, directorul excecutiv al companiei reşiţene recunoaşte că a semnat două facturi către SC Libarom Agri, dar nu vede nimic ilegal în asta.

Adrian Chebuţiu a fost arestat pentru 29 de zile după ca magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis recursul Parchetului. Adrian Preda rămâne şi el după gratii, recursul prin care directorul executiv al UCMR a atacat arestarea sa preventivă fiind respins ca nefondat.

Zanfira Stepanescu, apărătorul celor doi şefi ai UCMR, a ieşit dezamăgită din sla de judecată, dar promite că lucrurile nu vor rămâne aşa. “Au fost date mandate de arestare pentru amândoi. Am pregătit o expertiză financiar-contabilă, făcută de unul din cei mai buni experţi din ţara noastră, şi am cerut-o ca probă în instanţă, dar mi-a fost refuzată. Vroiam ca instanţa să ţină cont de ea în momentul în care hotărăşte dacă s-a făcut sau nu ceva ilegal. DNA-ul a cerut ca probe înregistrări ale convorbirilor telefonice din luna iulie pentru care nu avea autorizaţie. Noi ne-am opus şi, în contrapartidă, ne-au respins proba cu înscrisuri. Când i-am arătat expertului dosarul, mi-a spus că nu înţelege unde este infracţiunea”, a declarat avocata.

Chebuţiu şi Preda nu şi-au pierdut încă speranţele că vor face Crăciunul acasă, în familie. “Mai sunt şi alte cereri pe care le putem face în acest interval pentru punerea în libertate a celor doi”, a adăugat Zanfira Stepanescu.     

Citeste si: EXCLUSIV DNA-ul ţine ascunse motivele pentru care Adrian Chebuţiu a fost săltat din vila sa de la Timişoara

Telefoane ascultate de acum un an

Tot mai multe aspecte ale afacerii cusute cu aţă albă de bossii de la UCMR şi Said Baaklini, administratorul SC Libarom Agri, ies la iveală odată cu audierea celor trei. Procurorul DNA a dezvăluit că marfa vândută de Chebuţiu şi Preda urma să ajungă pe fundul Mării Negre şi în niciun caz în vreo centrală din Guineea, aşa cum sugerau inculpaţii.

Preda a afirmat astăzi în faţa magistraţilor că, potrivit contractului semnat cu omul de afaceri româno-libanez, motoarele vechi de 20 de ani aveau ca destinaţie Guineea, unde urmau să fie folosite ca unităţi generatoare, de aici încolo, nemaifiind responsabilitatea UCMR. Numai că, potrivit unor surse apropiate anchetei, telefoanele şefilor de la UCMR şi ale lui Said Baaklini erau ascultate de aproape un an de zile. De aici ar reieşi faptul că şefii companiei reşiţene ştiau foar bine că motoarele urmau să ruginească pe fundul Mării Negre.


Recursul lui Adrian Preda a fost respins

Adrian Preda va sta după gratii în următoarele 29 de zile

Şefii UCMR au încercat să scape de închisoare sensibilizând magistraţii

Adrian Preda, directorul executiv al întreprinderii, arestat preventiv, şi Adrian Chebuţiu au fost audiaţi astăzi de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti. Aceştia au invocat, în timpul procesului, că  familiile lor sunt distruse de ce li se întâmplă, cu atât mai mult copiii lor, care sunt foarte mici şi îi vor aproape în preajma sărbătorilor. 

“Am o fetiţă de trei ani care mă vrea lângă ea la prima serbare de la grădiniţă. Am 4.000 de angajaţi în subordine ale căror vieţi depind, de mine şi mă aşteaptă acasă. Niciun control efectuat până acum nu a sesizat în sarcina mea vreo ilegalitate. Sunt un om onest!”, a declarat în timpul recursului Adrian Preda.

CITESTE SI: Afacerea Chebuțiu, extinsă la debarcaderul UCMR de la Văliug

Au supraevaluat motoarele
“Lacrimogenă” a fost şi pledoaria lui Adrian Chebuţiu, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al SC UCM Reşiţa, care a precizat vehement că nu a intenţionat nicio secundă să fugă din ţară în timpul anchetei, aşa cum s-a vehiculat. “Nu am vrut să mă ascund de nimeni, pur şi simplu am vrut să merg în Elveţia ca să-mi aduc aici soţia şi gemenii care au doar o lună, fără de care nu puteam sta.  Nu am mai ajuns, astăzi au venit ei, de unii singuri”, a precizat Chebuţiu.


Pe tot parcursul audierilor, procurorul a pledat  în faţa magistraţilor că cei doi oameni de afaceri ar fi emis două facturi cu consecinţe fiscale diferite atunci când au decis să-i vândă lui Said Baklini motoarele. Pe cea de-a doua s-a înscris, în plus, cuvântul “avans”. Astfel, procurorul susţine că valoarea efectivă  a motoarelor ar fi fost de 191 de ori mai mică decât cea declarată. “Marfa propriu-zisă, adică patru motoare incomplete, „canibalizate”, practic nefuncţionale, valorau 210.000 de euro, şi nu 250 de milioane de euro cum prevedeau chitanţele. Încărcătură urma să fie balastată în Marea Neagră, nicidecum să ajungă în Noua Guinee, cum era specificat. Costul transportului până în Guineea era echivalent de fapt cu valoarea mărfii. În condiţiile astea nu vedem interesul tranzacţiei”, a precizat procurorul.

CITESTE SI: Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au ajuns în arestul poliţiei capitalei şi sunt propuşi instanţei pentru arestare preventivă (UPDATE)

Firmele intermediare, nişte fantome
Cum a răspuns Adrian Chebuţiu la aceste acuzaţii? „Acest contract a fost o oportunitate pentru noi, a fost ca o şansă pentru România de a aduce aceşti bani în ţară. Eu am încercat să vând UCM Reşiţa ca pe un brand”, a spus şeful întreprinderii.

Acuzarea a mai precizat că banii alocaţi de şefii UCM firmei de consultanţă, în valoare de 100 de milioane de euro, nu au acoperire. Cu atât mai mult cu cât, în urma percheziţiilor, la sediul firmei, procurorii nu au găsit decât o pereche de pijamale a administratorului. La fel şi în cazul tipăririi instrucţiunilor de utilizare a motoarelor, pentru care s-au plătit 2 milioane de euro. Fiind de fapt vorba de nişte schiţe vechi, publicate după ’80, care au fost găsite într-o maşină abandonată, într-o maşină părăsită din cartierul Berceni, din capitală.

“Cineva ne-a făcut un rău mare. Un rău foarte mare! Nu zic neapărat că e mâna lui Said Baklini, dar nu noi am fost cei care au fraudat, noi la rândul nostru am fost păcăliţi”, a declarat la ieşirea de la audieri Adrian Chebuţiu.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite