Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au ajuns în arestul poliţiei capitalei şi sunt propuşi instanţei pentru arestare preventivă (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Chebuţiu, directorul UCM Reşiţa
Adrian Chebuţiu, directorul UCM Reşiţa

După o noapte şi o zi de audieri în sediul DNA, procurorii de la Anticorupţie au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Adrian Chebuţiu, preşedintele-director al UCMR Reşiţa, şi al lui Adrian Preda, directorul executiv al companiei.

UPDATE: Ora 1.50

Au trecut deja aproape nouă ore de când Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au ajuns în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar instanţa întârzie să se pronunţe în legătură cu propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă.

UPDATE: Ora 0.50

Implicarea senatorului PDL de Constanţa Mircea Baniaş în dosarul de evaziune fiscală şi returnare ilegală de TVA instrumentat de DNA, în care au fost audiaţi şi bossii de la UCMR, devine o ipoteză la care se face referire tot mai des. Această idee este întărită şi de faptul că dosarul a ajuns direct la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum se întâmplă în cazul magistraţilor, şi nu la Tribunalul Bucureşti, unde se soluţionează de obicei propunerile de arestare preventivă.

UPDATE: Ora 23.55

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie întârzie să se pronunţe în legătură cu oportunitatea arestării preventive a celor doi şefi de la UCMR. Ordonanţa de reţinere emisă de procurorii DNA pe numele lui Chebuţiu şi Preda expiră la miezul nopţii şi, în lipsa unei hotărâri a magistraţilor, ei vor putea pleca acasă.

UPDATE: Ora 22.40

DNA-ul nu a prezentat nici la această oră un punct de vedere oficial în legătură cu reţinerile lui Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, preşedintele-director şi directorul executiv al UCM Reşiţa, dar motivele pentru care cei doi sunt acum în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă încep să iasă la lumină. Audierile lui Chebuţiu şi Preda din sediul DNA au legătură cu arestarea lui Said Baaklini, româno-libanezul care a fost prins în Bulgaria şi arestat preventiv pentru 29 de zile de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Firma acestuia, SC Libarom Agri SRL, ar fi achiziţionat mai multe motoare de la UCM Reşiţa, după care a solicitat returnarea TVA-ului. Se vorbeşte de o cerere de restituire de TVA în valoare de 60 de milioane de euro de la bugetul de stat, sumă ce urma să-i revină lui Baaklini cu largul concurs al lui Chebuţiu, care ar fi încercat să mascheze ingineria financiară prin câteva acte de intermediere a unor vânzări, tranzacţiile respective fiind fictive.

UPDATE: Ora 20.50

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda nu au aflat nici la această oră dacă vor putea pleca acasă sau dacă îşi vor petrece următoarele zile în arest. "Cei doi sunt reaudiaţi acum, lucrurile se mişcă foarte greu. Probabil că pe la ora 23 vom ieşi din sala de judecată", a spus avocata Zanfira Stepanescu.

UPDATE: Ora 19.30

Adrian Chebuțiu și Adrian Preda așteaptă și la această oră verdictul magistraților Înaltei Curți de casație și Justiție. Cei doi au fost aduși în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Ora 16.00

 Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda vor fi prezentanţi în faţa instanţei la ora 17.00. Cel puţin aşa spune Zamfira Stepănescu, avocata celor doi. În dosarul în care sunt audiaţi bossii de la UCM Reşiţa se zvoneşte că ar apărea şi numele libanezului Said Baaklini, un apropiat al omului de afaceri Ovidiu Vântu.

Conform Mediafax, Baaklini a fost prins în Bulgaria, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie emiţând deja pe numele străinului un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Chebuţiu şi Preda se află la această oră în arestul Poliţiei.

Bossul UCMR anchetat pentru o ţeapă de 60 de milioane de euro, implicat şi în afaceri la Aeroportul Timişoara

În cursul zilei de astăzi, la propunerea procurorilor DNA, cei doi vor fi prezentaţi magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă, sub învinuirile de evaziune fiscală şi rambursare ilegală de TVA.

image

EXCLUSIV DNA-ul ţine ascunse motivele pentru care Adrian Chebuţiu a fost săltat din vila sa de la Timişoara


“Adrian Preda a fost luat dintr-un restaurant din Timişoara, deşi avea cumpărat bilet de avion pentru a se deplasa în Bucureşti, la audieri. Cu toate acestea, a fost luat cu forţa, fără posibilitatea de a-şi putea anunţa familia sau de a-şi lua documente justificative şi acte de identitate.

A fost adus cu maşina până la Bucureşti, cu spatele la sensul de mers. Adrian Chebuţiu a fost adus din Cluj, nu din Timişoara. Clienţii mei au fost lipsiţi de libertate în mod ilegal de luni seară până ieri, la ora 23.45, când a fost eliberat mandatul de reţinere pentru 24 de ore”, a declarat, în exclusivitate pentru Adevărul de seară Reşiţa, Zanfira Stepanescu.

Andrian Chebuţiu

 Întrebată care sunt motivele reţinerii celor doi, avocata a spus: “Ceea ce se invocă în cauză, evaziunea fiscală, nu aparţine UCMR-ului. Solicitările de returnări de TVA au fost făcute de către participanţii la contractul de vânzare-cumpărare, deci, de către cumpărători şi nu de către noi.

Noi nici nu puteam face aşa ceva. Noi suntem plătitori de TVA, noi nu solicităm returnarea TVA-ului. Contractul prevedea comisioane şi alte piese componente ale acestor motoare pe care uzina nu le avea, dar le avea altă societate. Acea societate a solicitat returnările de TVA şi nu UCMR-ul”.


Potrivit unor surse judiciare, în dosar este cercetat şi un libanez, arestat în Bulgaria şi adus deja în România.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite