VIDEO Filmare din elicopter a incendiului din masivul Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul din Masivul Bucegi. Foto ISU Prahova
Incendiul din Masivul Bucegi. Foto ISU Prahova

Specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova au survolat, duminică, cu un elicopter, zona incendiului, pentru a stabili perimetrul în care focul se manifestă. Un elicopter al MAI va interveni luni, din aer, cu saci cu apă.

Focul care mistuie zona de mai bine de câteva zile urma să fie stins, duminică, cu un avion particular, dar  aparatul nu s-a mai ridicat de la sol pentru a interveni în zona afectată de foc întrucât avea nevoie de aprobări speciale pentru o astfel de operaţiune, intervenţia fiind amânată.

Avionul avea nevoie de aprobarea Autorităţii Aeronautice Române, instituţie care nu poate să aprobe zborul întrucât în manualul operaţional al aeronavei nu este specificată posibilitatea intervenţiei în caz de incendii.

Incendiul a fost domolit cu apa aruncată dintr-un elicopter al MAI

În aceste condiții, specialiștii de la ISU Prahova au monitorizat din aer zona pentru a stabili cele mai bune posibilități de intervenție.

Din fericire, incendiul nu s-a mai extins, iar focul nu se mai manifestă. Este doar fum, iar în cursul zilei de luni vom interveni cu un elicopter al MAI, din care vom arunca saci cu apă pentru stingerea jarului", ne-a spus Marina Dinu, purtător de cuvânt al ISU Prahova.

Citiți și aici mai multe despre acest incendiu

Intervenția avionului pentru stingerea incendiului, amânată din lipsa avizelor

Iniţial, autorităţile au declarat că incendiul a izbucnit joi, din cauza unui fulger, însă într-un comunicat dat publicităţii duminică după-amiază reprezentanţii ISU Prahova au precizat că focul a izbucnit în data de 15 iulie şi că incendiul a fost anunţat la 112 de către conducerea Parcului Natural Bucegi în data de 21 iulie, la ora 10.40.

Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcţia Silvică Prahova - Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, între Claia Mare şi linia de telecabina Buşteni - Babele, în zona denumită "Creasta cu Zâmbri".

Iniţial, echipajele de intervenţie au constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, direcţia de propagare fiind nord-est, iar în ultimele ore incendiul s-a extins astfel încât duminică focul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi, arzând litieră şi coronament de răşinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%, intervenţia pompierilor fiind imposibilă, mai precizează reprezentanţii ISU Prahova.

Potrivit sursei citate, suprafaţa afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european (ROSCI0013 - sit natura 2000) şi în rezervaţia naturală Abruptul Prahovean, rezervaţie de interes naţional conform Legii 5 din 2000.

Peste o sută de persoane - pompieri, jandarmi, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Natural Bucegi şi ai Direcţiei Silvice Prahova, precum şi voluntari - sunt implicate în acţiunea de localizare şi lichidare a incendiului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite