Incendiul izbucnit în Bucegi se extinde. ISU Prahova intervine cu un avion UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În zonă ard vegetație uscată și jnepeni. Foto arhivă Adevărul Ploiești
În zonă ard vegetație uscată și jnepeni. Foto arhivă Adevărul Ploiești

Incendiul izbucnit în urmă cu peste 48 de ore într-o zonă izolată, greu accesibilă, din Masivul Bucegi s-a extins şi este vizibil din staţiunile de pe Valea Prahovei. Peste 100 de persoane intervin, în încercarea de a stinge focul.

UPDATE ORA 15.47

Specialiștii de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Prahoav au făcut rost de un avion particular, care va fi folosit pentru stingerea incendiului.

Acesta va fi încărcat cu o tonă de apă, la Bănești, și va pleca spre Bușteni în cel mai scurt timp.

Intervenția în zona afectată de incendiu este imposibilă pentru specialiști și voluntari, din cauza pantei cu o înclinare de 80%.

UPDATE ORA 14.20

La sosirea echipajelor de intervenție în apropierea incendiului (punctul de observare din zona telecabinei Bușteni-Babele), aceștia au constatat că suprafața de ardere era de aproximativ 200 mp, direcția de propagare fiind nord-est.

In ulimele ore, incendiul s-a extins pe o suprafață de aproximativ 1.500 m.p, unde ard litiera și coronament de rășinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%. Intervenţia pompierilor este imposibilă.

Suprafața afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european,  și în rezervația naturală Abruptul Prahovean, rezervație de interes național.

Fondul forestier unde a izbucnit incendiul este administrat de Direcţia Silvică Prahova - Ocolul Silvic Azuga și aparține teritoriului administrativ al stațiunii Buşteni.

UPDATE ORA 13.55

Incendiul din Bucegi s-a extins pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, între Claia Mare și linia de telecabină Bușteni-Babele, în zona „Creasta cu Zâmbri".

Focarul principal este amplasat în treimea superioară a versantului, într-un loc cu vegetație uscată și jnepeni, într-o zonă cu accesibilitate redusă, care face practic imposibilă acțiunea de stingere.

Forțe de intervenție totalizând peste 100 de pesoane, aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Direcției Silvice, Serviciului Salvamont Bușteni și Administrației Parcului Natural Bucegi, ajutate de voluntari, s-au deplasat în zona incendiului pentru a încerca localizarea/lichidarea acestuia.

ORA 00.30

Potrivit primarului din Buşteni, Emanoil Savin, 25 de voluntari din zonă vor încerca să urce cu maşini de teren, duminică dimineaţă, fiecare maşină urmând să fie încărcată cu 200 de litri de apă, transmite Mediafax.

Şeful Serviciului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, a declarat că zona unde se manifestă incendiul este una foarte abruptă, iar drumul de pe Platoul Bucegi unde urcă maşinile şi până în zona focarului se parcurge în trei ore.

El a precizat că în zona incendiului se poate interveni eventual cu un elicopter şi că în opinia sa este exclus ca incendiul să se extindă până în Buşteni, care este cea mai apropiată localitate de zona incendiului.

Un incendiu de vegetaţie a izbucnit, joi, în urma unui trăsnet, în Masivul Bucegi, la o altitudine de 1700 de metri, pe un teren care aparţine Casei Regale şi care este administrat de Romsilva, flăcările cuprinzând vegetaţie alpină.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Prahova, Sorin Vintilă, declara că intervenţia în zonă este imposibilă din cauza terenului accidentat.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite