Intervenţia avionului pentru stingerea incendiului din Masivul Bucegi, amânată din lipsa unor avize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În zonă ard vegetație uscată și jnepeni. Foto arhivă Adevărul Ploiești
În zonă ard vegetație uscată și jnepeni. Foto arhivă Adevărul Ploiești

Avionul care urma să acţioneze pentru stingerea incendiului din Masivul Bucegi, izbucnit în urmă cu o săptămână, nu s-a ridicat de la sol pentru a interveni în zona afectată de foc întrucât are nevoie de aprobări speciale pentru o astfel de operaţiune, intervenţia fiind amânată.

Avionul care aparţine unei firme private şi care urma să intervină cu apă pentru a stinge incendiul din Masivul Bucegi nu a intervenit, din cauză că are nevoie de aprobări speciale pentru o astfel de operaţiune, notează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Prahova, Sorin Vintilă, a declarat, duminică seară, că avionul va interveni la un moment care va fi stabilit ulterior, în situaţia în care în zonă nu va ploua.

Maiorul Mihai Drăgan, adjunct al şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, a explicat că pentru a acţiona în zona de incendiu avionul are nevoie de aprobarea Autorităţii Aeronautice Române, instituţie care nu poate să aprobe zborul întrucât în manualul operaţional al aeronavei nu este specificată posibilitatea intervenţiei în caz de incendii. În această situaţie, Autoritatea Aeronautică Română poate da aprobare de zbor în zona incendiului doar cu o derogare de la Direcţia Generală a Aviaţiei Civile Române, iar zborul poate fi efectuat doar dacă echipajul este format din doi piloţi, nu dintr-un pilot şi un mecanic, a adăugat reprezentantul ISU Prahova.

"Specialişti din cadrul Autorităţii Aeronautice Române încă discută condiţiile în care avionul poate efectua această intervenţie care are ca scop protecţia mediului. Se iau în calcul toate aspectele tehnice, iar mâine
(luni - n.r.) se va stabili cum se poate face intervenţia. Sunt chestiuni tehnice care ţin de respectarea legii", a afirmat, duminică seară, maiorul Mihai Drăgan.

Un incendiu a izbucnit, în urma unui trăsnet, la altitudinea de 1700 de metri în Masivul Bucegi, pe un teren care aparţine Casei Regale a României şi care se află în administrarea Romsilva.

Iniţial, autorităţile au declarat că incendiul a izbucnit joi, însă într-un comunicat dat publicităţii duminică după-amiază reprezentanţii ISU Prahova au precizat că focul a izbucnit în data de 15 iulie şi că incendiul a fost anunţat la 112 de către conducerea Parcului Natural Bucegi în data de 21 iulie, la ora 10.40.

Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcţia Silvică Prahova - Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi,
între Claia Mare şi linia de telecabina Buşteni - Babele, în zona denumită "Creasta cu Zâmbri".

Iniţial, echipajele de intervenţie au constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, direcţia de propagare fiind nord-est, iar în ultimele ore incendiul s-a extins astfel încât duminică focul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi, arzând litieră şi coronament de răşinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%, intervenţia pompierilor fiind imposibilă, mai precizează reprezentanţii ISU Prahova.

Potrivit sursei citate, suprafaţa afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european (ROSCI0013 - sit natura 2000) şi în rezervaţia naturală Abruptul Prahovean, rezervaţie de interes naţional conform Legii 5 din 2000.

Peste o sută de persoane - pompieri, jandarmi, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Natural Bucegi şi ai Direcţiei Silvice Prahova, precum şi voluntari - sunt implicate în acţiunea de localizare şi lichidare a incendiului.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite