CORUPŢIE Şeful Vămii Ploieşti a fost arestat pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Vămii Ploieşti, Cornel Costea, a primit mandat de arestare pentru 29 de zile, acesta fiind acuzat de procurorii anticorupţie că a primit şpagă aproximativ 40-50.000 de euro de la un patron al mai multor firme de import-export din Turcia, în schimbul neprezentării tirurilor la control.

Ieri, procurorii i-au organizat un flagrant lui Cornel Costea, acesta primind 10.000 de lei, prin intermediar, de la persoana denunţătoare.

"În perioada noiembrie-decembrie 2010 şi ianuarie 2011, în calitate de director al Biroului Vamal Ploieşti, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul Cornel Costea a pretins diferite sume de bani de la un denunţător, patron a mai multor firme care desfăşurau activităţi de import-export din Turcia, primind de la acesta, prin intermediar, suma totală de aproximativ 40.000-50.000 euro, în schimbul neprezentării tirurilor la controlul fizic în vama Ploieşti. După primirea sumei menţionate, inculpatul a impus ca să îi mai fie dată ulterior suma de 20.000 lei. La data de 24 februarie 2011, inculpatul Costea Cornel Ion, a primit suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana denunţătoare, fiind prins in flagrant delict de procurorii anticorupţie", se arată în comunicatul DNA.

În cauză, procurorii efectuează cercetări şi faţă de alte persoane, lucrători vamali la Biroul vamal Ploieşti.

Procurorii anticorupţie au făcut ieri mai multe descinderi la Vama din Ploieşti şi l-au dus la audieri pe şeful instituţiei, Cornel Costea. Acţiunea i-a vizat atât pe angajaţii Autorităţii Naţionale a Vămilor, acuzaţi de luare de mită, dar şi mai multe firme de import-export de legume şi fructe. Maşina de serviciu a lui Cornel Costea a fost percheziţionată de către procurori.

Citiţi şi:

Descinderi la Vama Ploieşti. Directorul Vămii a fost ridicat

Traian Băsescu: Nicio vamă nu trebuie să rămână necontrolată. Portul Constanţa, o prioritate

De asemenea, aceştia au ridicat mai multe acte şi documente din birourile Vămii. Fin al controversatului procuror Gheorghe Muscalu, directorul Vămii din Ploieşti este sărac lipit potrivit declaraţiei de avere. Acesta deţine un apartament în Bucureşti, pe care l-a cumpărat prin credit bancar, în 2007. În acelaşi an, Cornel Costea a împrumutat 125.000 de euro, pentru 20 de ani. Singurul venit realizat de şeful Vămii în anul 2009 este de 18.340 de lei, ca inspector la ANAF.

Pe timpul descinderilor, activitatea vămii nu a fost întreruptă. „Eu am venit cu produse farmaceutice. Acum aştept. Am auzit că sunt cei de la DNA şi fac verificări", a declarat Anghel Costache, unul dintre cei 30 de transportatori aflaţi ieri în faţa instituţiei.

Şeful Vămii din Ploieşti era filat de mai multe săptămâni de către agenţi ai serviciilor de informaţii. De altfel, în urmă cu aproximativ două săptămâni, Costea a depus plângere la Poliţie spunând că este urmărit.

„Am vrut să văd cine sunt şi de ce mă urmăresc, însă nu am reuşit. Am intrat cu maşina în ei şi am provocat un accident. Am scos telefonul şi le-am făcut poze. Au început să pună mâinile la ochi, iar după aceea au plecat imediat", a declarat Cornel Costea la acea vreme. Şeful Vămii îi suspecta pe procurorii anticorupţie că l-ar urmărit. „Am primit mai multe solicitări de la DNA pentru inspecţii fiscale, dar le-am explicat că nu am personalul necesar şi poate se gândesc că nu vreau eu să dau curs solicitării", a mai declarat acesta.

Urmează Portul Constanţa

Daniel Morar a vorbit, ieri, la bilanţul instituţiei, despre ofensiva DNA în vămile din România, susţinând că procurorii au reţinut în mare parte doar poliţişti şi un număr neînsemnat de vameşi, întrucât doar pentru prima categorie au existat probe certe. De altfel, Morar a subliniat că în această anchetă nu a colaborat cu Autoritatea Naţională a Vămilor, ci doar cu Poliţia de Frontieră.

Şeful DNA a mai lăsat să se înţeleagă că acţiunea procurorilor la graniţe este departe de a se fi terminat. De altfel, Morar şi-a exprimat surprinderea că în Constanţa numărul de dosare este mic. „Mie mi se pare oarecum nefiresc sau nejustificat statistic ca într-o zonă care cuprinde principalul port al ţării, unde avem Dunăre, să nu avem dosare, pentru că nu cred că asta înseamnă că nu avem activitate infracţională", a subliniat Morar.

Portul Constanţa nu a fost trecut cu vederea nici de preşedintele Traian Băsescu, care a declarat aseară că acesta ar trebui să fie o prioritate pentru procurori. În ceea ce priveşte acţiunea DNA din vămi, şeful statului a spus: „Nicio vamă nu trebuie să rămână necontrolată". A contribuit Liliana Năstase

Vameşi judecaţi de cinci ani

În 2006, procurorii DNA au trimis în judecată 18 vameşi din Ploieşti acuzaţi că au primit câte 9.000 de euro mită. Procesul a avut săptămâna aceasta a 50-a înfăţişare, un record pentru Tribunalul Prahova. În acest dosar este judecat pentru luare de mită şi Liviu Jianu, adjunctul şefului Biroului Vamal Ploieşti.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite