Traian Băsescu: Nicio vamă nu trebuie să rămână necontrolată. Portul Constanţa, o prioritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele român Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Printre temele de discuţie au fost competitivitatea UE şi a României, noul Cod al Muncii, aderarea la spaţiul Schengen şi descinderile din vămi.

Ce a declarat Traian Băsescu:

Despre vizita preşedintelui Consiliului European Herman van Rompuy:

- Am primit vizita preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, care se află într-un proces de consultare.

- Pentru a intelege mai bine motivatiile Consiiului European legate de competitivitate, as vrea sa plecati de: competitivitatea UE in raport cu SUA este mai mica cu 25 %, iar competitivitatea Romaniei in raport cu primele 15 state membre reprezinta doar 48 % din competitivitatea celor 15.

- Aceasta nu mai este o problema cu care trebuie sa ne jucam. Criza actuala a impus masuri extrem de serioase si ne-a trzit pe toti la realitati legate de cel mai important lucru: capacitatea UE de a sta in competitia globala.

- Sunt 2 seturi de masuri: mecanismul european de stabilitate - modificarea Tratatului de la Lisabona - si pachetul de competitivitate.

- Romania are obiectii la cheia de distributie a contributiilor. Noi vrem o cheie care sa tina cont 50 % de PIB si 50 % de populatie. Romania are o contributie de 1% din PIB si 4 % la populatie.

- Aprofundarea politicilor economice ale statelor membre - semestrul european. Romania va trebui sa depuna la CE, pana la 1 aprilie, planul de buget pentru anul viitor si urmatorii trei ani, ca si cele toate 27 de state membre.

- Noile elemente propuse sunt legate de politic privind sustenabilitatea finantelor publice. Aici se vizeaza deficitele diverselor fonduri.

- Coordonarea in domeniul impozitelor, o problema respinsa de Romania. Nu putem fi de acord cu coordonarea in domeniul imopzitelor si taxelor

- Costul unitar al fortei de munca - corelarea dintre productivitate si venit.

- Suntem pentru liberalizarea pietei energetice.

- A devenit vital pentru Europa sa fie competitiva.

- In SUA se lucreaza anual cu 5 saptamani mai mult decat in UE. SUA sunt un etalon al competitivitatii si masurandu-ne ne putem da seama daca UE poate sa ramana in aceasta piata globalizata.

- Daca este lipsa de alimente intr-un colt al lumii, Romania este afectata, pentru ca piata s-a globalizat.

- In situatia creata de criza, regiunea este departe de a mai fi cea mai atractiva din punct de vedere al investitiilor. Romania este o tara de mijloc. Inaintea nostra este Polonia, Cehia, Croatia, Serbia. Avem o cota unica atractiva, dar avem o piata a muncii extrem de rigida.

Despre noul Cod al Muncii:

- Este esential sa adopam noul Cod al Muncii, pentru ca va aduce noi locuri de munca. Este un semnal pe care il trag. Avem avantajul cotei unice si avem nevoie de un cod al muncii flexibil.

- Trebuie sa adaptam  contractele de munca la nevoile agentilor economici. Angajatul ramane protejat, angajatorul isi protejeaza afacerea.

- Codul Muncii stabileste principii si relatia angajat-angajator.

- Este o falsa apreciere ca angajatul este mai vulnerabil prin noul Cod al Muncii. Este mai vulnerabil acum.

- Sunt un suporter al adoptarii Codului Muncii prin asumarea raspunderii

Despre aderarea la Schengen:

- Este esential sa asteptam noua inspectie, care va avea loc la sfarsitul lunii martie la frontiera bulgara.

- Romania pleaca de la premisa ca nu doreste decuplarea de Bulgaria, dar nu acceptam conditii suplimentare. Avem un tratat, l-am indeplinit.

- Daca se indeplinesc conditiile, intram in Schengen, dupa care constatam toti vulnerabilitatea UE. 

- Exista posibilitatea aderarii partiale la Schengen, prin aeroporturi.

- Se pare ca Bulgaria va reusi pana la sfarsitul lunii martie sa-si rezolve problemele.

Despre actiunile din vami:

- Sunt apreciate din exterior ca un succes al DNA in lupta impotriva coruptiei.

- Nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata. Portul Constanta trebuie sa ramana o prioritate.

- Inainte de declansarea operatiunii am informat si pe presedintele CE si pe alti demnitari, pentru a-i preveni ca este o actiune a autoritatilor romane de combatere a coruptiei. Nici eu nu stiam detaliile, dar stiam ca o sa fie o actiune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite