Autorităţile locale fentează disponibilizările impuse de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile publice devin societăţi comerciale care preiau angajaţii primăriilor. Astfel se împuşcă doi iepuri dintr-un foc: în noua organigramă posturile respective nu mai figurează, aşa cum cere hotărârea Guvernului, iar oamenii nu-şi pierd locul de muncă. Costurile acestei păcăleli sunt suportate însă de cetăţeni.

CITIŢI ŞI:

Salariaţii Primăriei Deva sunt rotiţi pe funcţii ca jolly-joker-ii la cărţi

ORADEA:

Pe foaie, disponibilizările cerute de Guvern au fost făcute, însă în realitate angajaţii şi-au păstrat locurile de muncă. Doar serviciile publice şi-au schimbat denumirea, transformându-se în societăţi comerciale pentru ale căror servicii cetăţenii vor plăti mai mult.

Cele mai multe locuri de muncă salvate prin această metodă, de externalizare a serviciilor publice, sunt la Primăria Municipiului Piteşti, de unde trebuiau să fie disponibilizaţi peste 1000 de angajaţi din administraţia publică. Dintre aceştia, 461 vor trece de la Serviciul Public de Termoficare, la noua societate înfiinţată, SC Termo Calor Confort S. A, lucru ce va încărca facturile piteştenilor la căldură cu 7% pentru prestaţiile efectuate de acelaşi furnizor, sub altă denumire.

Administraţia Domeniului Public se va transforma în Administraţia Străzilor şi Cimitirelor. De aici trebuiau desfiinţate 280 de posturi, însă vor fi daţi afară efectiv mai puţini oameni, secţia spaţii Verzi urmând a fi externalizată. Doar 39 de salariaţi vor fi daţi afară de la pază. Un nou serviciu înfiinţat, Direcţia de Asistenţă Socială va salva 161 de posturi din domeniul social. Direcţia va fi structurată pe 3 servicii, 1 birou şi 3 compartimente.

Servicii mai scumpe cu 40% la Mioveni

 Şi la Mioveni s-a aplicată aceeaşi strategie de fentare a disponibilizărilor. Aici doar 65 de posturi au fost desfiinţate, din care doar 25 erau ocupate, restul de 40 fiind vacante. Toate serviciile de utilitate publică au fost reunite sub umbrela S.C. Servicii pentru comunitate Mioveni SRL, acţionar unic fiind Consiliul Local Mioveni. Societatea comercială va avea 170 de angajaţi, 160 fiind de la fostul serviciu ADP.

“Pe fondul scăderii puterii de cumpărare se vor majora tarifele cu 40%. Creşterea va fi suportată de beneficiarii serviciilor, persoane fizice şi juridice. Dacă n-aş fi făcut această societate trebuia să dau afară 135 de persoane. Aşa s-au creat mai multe dezavantaje pentru administraţia locală şi cetăţeni, care vor plăti mai mult, dar sunt şi beneficii pentru salariaţi. Trec de la 6 la 8 miliaone şi au mai multe drepturi: contract colectiv de muncă, tichete de masă şi alte beneficii.”, spune Ion Georgescu, primarul Mioveniului.

Şi la Curtea de Argeş, aceeaşi Mărie cu altă pălărie. 49 de angajaţi trebuiau să plece din toate instituţiile, dintre care doar 10 ies la pensie sau în şomaj. Restul îşi vor păstra locul de muncă prin externalizarea serviciilor publice.

Oradea: Bugetarii fentează criza cu sporuri de fidelitate și bani de haine

CITIŢI ŞI: Poliţiştii comunitari din Slobozia s-au privatizat

Arad: Febra reducerilor impuse de Guvern a tăiat posturile vacante

“Restul angajaţilor vor fi preluaţi de o societate de pază care se prezintă la licitaţie, prin externalizarea serviciului de pază. Societatea va avea în pază obiectivele, respectiv primăria şi muzeul şi noi le vom plăti prestarea de servicii. Angajaţii vor fi plătiţi de firma de pază.”, a declarat edilul din Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu. Şi Serviciul de Salubritate va deveni societate comercială. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite