Bugetarii din Bihor fentează criza cu sporuri de fidelitate și bani de haine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Primăria Oradea, din septembrie 2008 și până în prezent au fost date afară peste 250 de persoane, iar la Consiliul Județean Bihor nu se fac disponiblizări și nici nu s-au făcut în ultima perioadă.

Deși le-a fost eliminat salariul de merit și nici nu li se mai plătesc orele suplimentare, angajații de la CJ Bihor beneficiază de spor de vechime și indemnizație de conducere. În plus, ei primesc un spor special, de fidelitate, cuprins între 5 și 25 la sută din valoarea salariului de bază. Potrivit lui Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt de la CJ Bihor, aceste sporuri sunt suportate din bugetul local. „La noi nu se desființează un spor și se inventează altul", a ținut să precizeze Mircea Jacan.

Citește aici despre salariile de mizerie ale funcționarilor cu studii superioare din Primăria Oradea

La primărie, de la 960 s-a ajuns la 710 angajați, dintre care 180 aparțin de creșe și de Administrația Socială-Comunitară Oradea. „Nu se fac alte concedieri fiindcă și așa suntem, conform normelor, sub necesarul de angajați", a spus Gheorghe Bejan, liderul sindicatului Civica, de la Primăria Oradea.

Condamnați la sărăcie

Acesta preconizează că odată cu reducerea salariilor cu 25 la sută, peste 500 dintre funcționarii din Primăria Oradea vor avea un venit net sub o mie de lei pe lună. Pe lângă sporul de vechime și indemnizația de conducere, din trei în trei luni, funcționarii de la PO primesc bani de haine, sub denumirea „dreptul de ținută". „Prin negocieri cu conducerea, am obținut 550 de lei brut, bani pentru îmbrăcăminte. Nu beneficiem deloc de bugetul statului român, toate salariile și sporurile sunt suportate din bugetul local", a spus Bejan. Angajații de la direcția economică a primăriei mai beneficiază de un spor, de până la 25 la sută din valoarea salariului de bază, pentru control financiar preventiv.

Și-a pierdut locul de muncă

După de trei ani în care profesoara de engleză Cristina Dulău a pus liceul Andrei Șaguna pe harta culinară a Europei și a avut grijă ca elevii ei de la clasa de bucătari sa participe la proiecte internaționale, a aflat că nu mai are post. Reducerile de personal cauzate de diminuarea bugetului  alocat unităților de învățămînt din Oradea  au lăsat-o în stradă. „Am fost dată afară. Nu știu ce mă fac din toamnă", spune femeia. Cristina și-a luat la revedere de la colegi și se pregătește să se reprofileze. „Sunt titulară în județ, dar nu pot face naveta de dimineața până seara, pentru un salariu de nimic", explică profesoara. „Am avut după 10 ani de predare, salariu de 800 de lei. Acum a scăzut la 600 de lei pe lună", susține Cristina. Singura ei șansă să se reprofileze. „Fiind profesoară de engleză, m-aș putea apuca de traduceri", a mai spus Cristina. Tânăra nu exclude nici posibilitatea emigrării într-o țară europeană mai dezvoltată

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite