(UPDATE) Ploile ameninţă iar zona de munte din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul de alertare a fost ridicat la cod portocaliu pentru râurile Bistriţa, Neagra, Dămuc, Bicaz, Cracău şi Bistricioara

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică – cod portocaliu – potrivit căreia, în intervalul 06 iulie ora 23.00 – 08 iulie ora 10.00,  vor fi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi atenţie, cu scurgeri importante pe versanţi, formarea de torenţi şi pâraie cu efect de inundaţii locale, pe râurile Bistriţa, Neagra, Dămuc, Bicaz, Cracău şi Bistricioara.

Anterior, Administraţia Naţională de Meteorologie a instituit o atenţionare meteorologică, de nivel cod galben, potrivit căreia, în intervalul 06 iulie ora 22.00 – 07 iulie ora 21.00, instabilitatea atmosferică va fi accentuată de averse, descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi local 30 l/mp şi izolat 60 l/mp, cu precădere în Maramureş, nordul Moldovei şi la munte.

Sute de case izolate la Dămuc

Peste 1200 de nemțeni din Dămuc și Bicaz Chei izolați de ape

Prefectul de Neamţ, Mihai Archip, atrage atenţia asupra agravării situaţiei pe cursurile de apă pe care sunt depozitate tot felul de materiale sau mizerii. „Principalul risc îl reprezintă pericolul blocării cursurilor de apă, a şanţurilor şi a canalelor de scurgere a apei provenită din precipitaţii, pe fondul necurăţării acestora, mai ales în zona montană, unde aceste amenajări nu reuşesc să preia toată cantitatea de apă scursă de pe versanţi, consecinţa fiind formarea unor torenţi care pot pune în pericol atât vieţile omeneşti cât şi bunurile acestora. De aceea, insist de fiecare dată, pe măsura decolmatării acestor canale, astfel încât să evităm producerea inundaţiilor în gospodăriile populaţiei“, a declarat prefectul Archip.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite