Neamţ: Sute de case izolate la Dămuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la şoseaua ruptă de viitură au început ieri. Oamenii se plâng de situaţie, dar se feresc să facă legătura între viituri şi tăierile sălbatice de pădure din zonă.

Locuitorii din Huisurez, cel mai afectat sat de inundaţii din comuna Dămuc, sunt nevoiţi să care în spinare, dintr-o parte în alta a rupturilor din drum, tot ce le trebuie lor şi animalelor din gospodărie. Savin Voaideş mută într-un loc mai înalt cărămizile cumpărate de fiul său, care vrea să îşi construiască o casă. Tot lemnul i-a fost luat de ape, vreo şase metri cubi de scândură şi 70 de bârne, după cum spune el.

„Dacă avem nevoie de ceva din partea cealaltă a podului rupt, cărăm în cârcă, n-avem ce face“, explică omul. Întrebat dacă defrişările ar putea fi vinovate de producerea viiturii, omul are un răspuns ezitant. „Dacă îi întrebaţi pe cei care au tăiat sute de hectare de pădure, aceia poate ştiu“, spune el.

Apele, problemă mai veche

Ioan Scurtu, un alt localnic crede că drumul ar trebui mutat pe vechiul lui făgaş, mai sus de albia râului. „Apele mi-au luat a treia oară podul de acces în gospodărie. Ne-am gândit aşa, să vedem, dacă vom cădea de acord, poate să facem o variantă de drum mai sus de pârâu, să nu mai facem podeţe. Drumul vechi pe acolo a fost“, spune Scurtu.

Un buldozer şi un excavator lucrau ieri la prima ruptură a şoselei, dar la cele din amonte nu se întâmpla nimic. Primarul din Dămuc, Anton Covăsan, se arată nemulţumit de ritmul în care cei de la judeţ îşi fac treaba. „Merge cam încet. Pur şi simplu, oamenii nu mai au unde da laptele, nu mai au cu ce produce un bănuţ şi nu sunt ajutaţi deloc“, s-a plâns primarul Covăsan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite