Tehnicianul român plecat în Haiti, Iosif Pop, a trimis prima corespondență

0
Publicat:
Ultima actualizare:
.
.

Primul tehnician care a plecat în Haiti, după cutremurul care a devastat țara în urmă cu câteva săptămâni, orădeanul Iosif Pop, a trimis prima corespondență. Orădeanul este primul tehnician care a mers în Haiti pentru a face proteze pentru victimele cutremurului.

CITEȘTE ȘI

Tehnicienii orădeni care merg în Haiti i-au ajutat să-și recupereze viața

Tehnicienii orădenii sunt singurii care vor face proteze pentru victimele din Haiti


Fundaţia Theranova trimite specialişti în Haiti, pentru a ajuta victimele cutremurului

Doi tehnicieni ai Fundației Theranova pleacă în Haiti pentru a ajuta victimele dezastrului

În primul mail trimis reprezentanților Fundației Theranova Iosif Pop povestește despre condițiile găsite în țara devastată de cutremur. "Oamenii de aici sunt foarte săraci. Ei au fost săraci și înainte de cutremur. Este un stil de viață diferit, oamenii sunt diferiți, cultura este diferită, și din păcate nu-i putem ajuta pe toți. Condițiile sunt ok, nu este ca la hotel, dar este ca și cum am fi în camping. Putem face duș în fiecare zi, chiar și de două ori pe zi. Este o doamnă care gătește pentru noi, poți să mergi să iei cina și în cealaltă tabără, dar costă cinci dolari", a povestit Iosif Pop.

Acesta a scris că la sfârșitul săptămânii trecute au avut primii pacienți, un tânăr, un copil și o fetiță de 12 ani.  „Trebuie să recunosc că toate amputațiile au fost făcute bine de echipa medicală cubaneză", mărturisește tehnicianul orădean. El spune însă că încă au probleme tehnice și nu pot munci la capacitate maximă. Generatorul nu funcționează cum ar trebui, din cauza unei piese lipsă și prizele nu sunt adaptate în funcție de unelte.

Orădeanul a povestit că regula în tabăra de la Johanniter este că nu prea ai voie să ieși, neînsoțit. "Sunt câteva excepții, poți să mergi în THW, altă tabără germană situată în apropiere, pentru a face duș. Oriunde în altă parte se poate merge doar însoțit de un șofer. Cei de acolo spun că este prea periculos să conduci singur din cauza traficului", povestește românul.

Iosif Pop, 34 de ani, a plecat în Haiti în urmă cu câteva săptămâni. Românul este primul tehnician care a plecat acolo pentru a lucra în laboratorul mobil al unei fundații din Germania și pentru a face proteze pentru haitienii care au rămas fără mâini și fără picioare în urma dezastrului. Iosif Popa lucrează la Fundația Theranova de aproximativ nouă ani. El a urmat cursuri şi seminarii de specializare în întreaga lume: Statele Unite, Croaţia, Scoţia, Germania, Cehia, Ungaria.

Tehnicianul l-a pus pe picioare pe Cristian Dăscălescu (25 de ani). Orădeanul a suferit un grav accident de motocicletă în urmă cu doi ani. A stat imobilizat la pat nouă luni, timp în care medicii au încercat să facă tot posibilul să-I salveze piciorul stâng, rănit grav în urma accidentului. După nouă luni, orădeanul a aflat că ar fi nevoie de încă doi ani să-și recupereze piciorul și nici după această perioadă nu era sigur că-l mai putea folosit la fel ca înainte de accident.

Zilele următoare va pleca în Haiti și Valentin Tocuț.

Urmărește aventura celor doi tehnicieni români în Haiti pe oradea.adevarul.ro

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite