Tehnicienii orădenii sunt singurii care vor face proteze pentru victimele din Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnicianul Valentin Tocuţ se pregăteşte cu îngrijorare pentru plecarea în Haiti
Tehnicianul Valentin Tocuţ se pregăteşte cu îngrijorare pentru plecarea în Haiti

Tehnicienii orădeni Vasile Tocuţ și Iosif Pop vor face proteze pentru peste 4.000 de haitieni care au rămas schilodiţi pe viaţă în urma cutremurului devastator.

CITEȘTE ȘI

Doi tehnicieni ai Fundației Theranova pleacă în Haiti pentru a ajuta victimele dezastrului

Tehnicianul Iosif Pop, de 34 de ani, a pornit în această dimineaţă spre Haiti, de la Berlin. El va dormi o noapte în Republica Dominicană, după care va porni spre Leogane, zona unde se va stabili tabăra cu laboratorul mobil trimis acolo de organizaţia germană Johanniter. „Noi lucrăm cu organizaţia din Germania din 2001. Se implică în toată lumea, după calamităţi şi războaie. Au fost în Afganistan, Angola, Congo, Somalia”, a declarat Jaco Du Plessis, preşedintele Fundaţiei Theranova.



Acesta spune că organizaţia din Germania a cerut fundaţiei orădene doi specialişti care să plece acolo, să realizeze proteze pentru cei cărora le-au fost ampuate picioarele. „Când ne-au cerut să ne implicăm băieţii au sărit imediat”, spune Du Plessis.

Primii tehnicieni din Haiti

Cei doi tehnicieni au mers săptămâna trecută la Berlin, pentru un instructaj legat de plecarea spre Haiti. Iosif Pop a plecat în această dimineaţă mai departe, spre destinaţie. Deplasarea lui şi şederea acolo este asigurată de organizaţia din Germania. Peste aproximativ o lună, va pleca în Haiti şi Valentin Tocuţ, de 31 de ani, care s-a întors de la Berlin aseară.  Până la plecarea lui, fundaţia din Oradea trebuie să strângă banii necesari deplasării. Până acum, tehnicianul are asigurat doar drumul. Cei doi lucrează cu la Fundaţia Theranova de nouă ani. Ei s-au specializat la locul de muncă.



Au urmat cursuri şi seminarii în întreaga lume: Statele Unite, Croaţia, Scoţia, Germania, Cehia, Ungaria. Valentin Tocuţ recunoaşte că de când a aflat că pleacă s-a interesat foarte mult despre ce va găsi acolo, vremea, istoricul statului. „Vom locui într-o tabără păzită, în Leogane, în corturi. Însă este posibil să ne deplasăm şi în alte zone”, mărturiseşte orădeanul.




image
image
image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite