MITĂ LA VAMA HALMEU "Lotul Halmeu" va rămâne în arest pe perioada cercetărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian şi Ion Savu și sătmăreanul Romeo Ioan Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Halmeu, au fost aduși în urmă cu câteva minute în fața judecătorilor Curții de Apel Oradea. Ei au făcut recurs împotriva deciziei magistraților Tribunalului Satu Mare, care au decis arestarea lor pentru 29 de zile. Cei trei sunt acuzați de trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic şi cump

CITIŢI ŞI:

Sibianul Viorel Comăniţă a fost numit noul şef al Vămilor din România

MITĂ LA VAMA HALMEU Șeful vămilor a fost pus sub învinuire pentru luare de mită

ora 14.30 Judecătorii orădeni au respins recursul formulat de cei trei inculpați, care vor fi cercetați în stare de arest preventiv.

Update ora 13.00
Liviu Florian a spus că este acuzat pe nedrept de trafic de influență. „Nu cunosc pe nimeni de la ANAF, nici pe șeful vămilor, nici pe ministrul de la acea vreme. Nu am nimic de-a face cu ei sau cu alte persoane din cadrul acestor instituții. Raportul meu cu Dobrescu este o relație absolut nepotrivită, între un bărbat și o femeie. Am fost de nenumărate ori la restaurant împreună, având în vedere faptul că ne cunoaștem din toamna lui 2009. Ea face parte din anturajul fiicei mele. Singura mea culpă este această relație", a declarat Liviu Florian, care nu-și explică de ce Dobrescu îl acuză de trafic de influență.

Ioan Romeo Nițu, acuzat de complicitate la cumpărare de influență, a cerut să fie eliberat din arest preventiv. „Eu i-am dat bani lui Dobrescu înainte, în mai multe tranșe. Cea mai mare sumă pe care i-am dat-o vreodată este de 3.000 de euro, ea spunând că are nevoie de bani pentru credite și nevoi personale", a spus Nițu. „Nu mă consider vinovat. Eu aveam un cerc de prieteni care făceau schimb valutar. Eu doar le-am făcut cunoștință. Am aflat pe parcurs că Dobrescu se știa cu Florian", a mai spus inculpatul.

Ioan Savu a fost mai scurt în declarații. „Nu am comis faptele de care sunt acuzat", a spus Savu.

Avocații celor trei au ținut să sublinieze că acuzații nu reprezintă pericol public și că arestarea preventivă a fost dispusă în lipsă de probe concludente.

Cei trei au fost aduși în cătușe la instanță, de  o dubă e Minsterului Administrației și Internelor. Recursul era programat pentru ora 9.00, însă a fost amânat cu două ore, deoarece avocatul lui Liviu Florian nu a ajuns la timp. Singurul care a făcut declarații înainte de a intra în sală a fost Liviu Florian.  Întrebat pentru ce partid erau banii luați de la lucrătorul vamal Nicoleta Dobrescu, omul de afaceri a refuzat să răspundă. "Nu am luat niciun ban", a spus acesta, în schimb.

Potrivit procurorilor, Ion Savu este acuzat de complicitate la trafic de influenţă și este suspectat că ar fi fost omul de legătură al lui Liviu Florian, iar Romeo Niţu a fost persoana de legătură a Nicoletei Dobrescu. Potrivit procurorilor DNA, Romeo Niţu şi Florin Feher, acesta din urmă cercetat în stare de libertate, au ajutat-o pe Nicoleta Dobrescu să colecteze cei 130.000 de euro, chiar de la traficanţii de ţigări.

Șeful vămilor, pus sub acuzare

Șeful Autorității Naționale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost chemat ieri la sediul DNA Oradea, unde a fost pus sub acuzare. Procurorii anticorupție i-au adus la cunoștință că a fost pus sub învinuire în dosarul "Mită la Vama Halmeu". Mărginean este acuzat de luare de mită, fiind suspectat că o parte din banii ceruți de Liviu Florian și ceilalți complici de la Nicoleta Dobrescu ar fi ajuns la el. La ieșirea din sediul DNA, unde a stat în jur de 10 minute, el a refuzat să dacă declarații. Tiberius Barbacioru, avocatul lui Mărginean, a spus că șeful ANV își rezervă dreptul la tăcere. „Din punctul nostru de vedere nu avem niciun fel de implicare în aceste evenimente. Sunt simple speculații. Vom vedea dacă există vreo probă", a declarat Barbacioru.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite