MITĂ LA VAMA HALMEU Șeful vămilor a fost pus sub învinuire pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean a fost audiat astăzi la Oradea. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au adus la cunoștință că a fost pus sub învinuire în dosarul "Mită la Vama Halmeu". Mărginean este acuzat de luare de mită. La ieșirea din sediul DNA, unde a stat în jur de 10 minute, el a refuzat să dacă declarații.

Update ora 16.20

Tiberius Barbacioru, avocatul lui Mărginean, a spus că șeful ANV își rezervă dreptul la tăcere. „Din punctul nostru de vedere nu avem niciun fel de implicare în aceste evenimente. Sunt simple speculații. Vom vedea dacă există vreo probă", a declarat Barbacioru pentru Adevărul de Seară Oradea.

CITEŞTE ŞI EXCLUSIV Procurorii DNA: Şpaga de la Halmeu - bani pentru partid

ora 13.00 Radu Traian Mărginean a fost pus sub învinuire, sub acuzația de luare de mită, potrivit unor surse din cadrul DNA Oradea.

ora 12.00 Radu Traian Mărginean a intrat la audieri, în urmă cu câteva minute.

Mărgineanu este chestionat în legătură cu presupusa mită dată de lucrătorul vamal Nicoleta Dobrescu pentru a fi avansată în funcție. Este vorba de 130.000 de euro, care ar fi ajuns la omul de afaceri Liviu Florian. Potrivit anchetatorilor, acesta i-ar fi promis sătmărencei că în schimbul banilor, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor  Radu Tudor Mărginean, o va delega în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu (Satu Mare). Nicoleta Dobrescu a fost delegată în funcţia de şef la Halmeu la 23 septembrie 2009. Ca să strângă banii, ea a apelat la cămătari şi la contrabandişti. În primăvara anului 2010, după încetarea delegării sale pe funcţia de şef de birou vamal, Nicoletei Dobrescu i s-a cerut 300.000 euro pentru o nouă delegare pentru aceeaşi funcţie.

În același dosar, oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian şi Savu Ion, alături de sătmăreanul Romeo Ioan Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Halmeu, au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile de Tribunalul Satu Mare a decis. Totodată, un alt inculpate în dosar, sătmăreanul Feher Florin, nu poate părăsi localitatea.  

Neagă implicarea

„Am avut doar vreo 10-12 întâlniri cu Nicoleta Dobrescu, aceasta făcând parte din anturajul fiicei mele. Nu ştiu nimic despre sumele care se vehiculează", a declarat omul de afaceri clujean Liviu Florian. Acesta mai spune că nu şi-a recunoscut fapta pentru care a fost arestat, respectiv trafic de influenţă. „Ştiu că mi-a fost ascultat telefonul mai bine de 10 luni, dar în acele înregistrări nu există vreo probă care să susţină arestarea mea", a mai spus omul de afaceri.

Dosarul "Mită la Vama Halmeu"

Nicoleta Dobrescu, lucrătorul vamal care s-a autodenunțat,  a fost angajată în 1998 ca secretară în cadrul Biroului Vamal Satu Mare, iar din 2005 a fost transferată la Biroul Vamal Halmeu, unde a ocupat funcţia de secretară şi ulterior cea de inspector vamal.  Aceasta a fost numită la connducerea Vămii Halmeu la 22 septembrie 2009 prin Ordinul 2465 semnat de către preşedintele ANAF Sorin Blejnar, fiind însă înlocuită în martie 2010.  Ea a rămas însă  angajată în cadrul Biroului Vamal Halmeu. Nicoleta Dobrescu a intrat la 31 ianuarie 2011 într-un concediu de 10 zile.  Pe lângă dosarul de cumpărare de funcţii instrumentat de DNA, în perioada 11 mai -15 mai 2009, reprezentanţii Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) au investigat Biroul Vamal Halmeu în legătură cu transporturi ilegale cu usturoi, Nicoleta Dobrescu fiind unul dintre lucrători vamali care, pe parcursul anului 2007, au semnat declaraţiile de tranzit cercetate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite