EXCLUSIV DNA: Şpaga de la Halmeu - bani pentru partid (Update)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mita pentru şefia Vămii Halmeu a fost solicitată „în numele şi pentru un partid politic“ susţin procurorii DNA. Șeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Traian Mărginean a fost pus sub învinuire ieri pentru luare de mită în dosarul "Mită la Vama Halmeu", fiind ulterior demis din funcţie. 

Mărginean, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, a fost demis .

CITEŞTE ŞI MITĂ LA VAMA HALMEU Șeful vămilor a fost pus sub învinuire pentru luare de mită

Trei arestaţi în dosarul mitei pentru şefia vămii Halmeu - Vezi GALERIE FOTO si VIDEO

Potrivit Încheierii Tribunalului Satu Mare din data de 4 februarie, când s-a dispus arestarea inculpaţilor din dosarul „Mită la Vama Halmeu“, şpaga pentru şefia Vămii Halmeu a fost solicitată „în numele şi pentru un partid politic “. Concret, în pledoaria susţinută în faţa instanţei, procurorul susţine că este necesară cercetarea în stare de arest a inculpaţilor din dosar - intermediarii Nicoletei Dobrescu - pentru că „solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro şi 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic, şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului“, se arată în Încheierea Tribunalului Satu Mare.



image

Reprezentantul DNA în faţa instanţei în dosarul „Mită la Vama Halmeu“

image
image
image
image
image

Judecătorii sătmăreni, la rândul lor, au împărtăşit concluziile procurorilor arătând, în aceeaşi încheiere de şedinţă: „inculpaţii s-au axat pe realizarea unor fapte de corupţie constând în promisiunea şi încercarea rezolvării obţinerii unor funcţii de conducere în structura autorităţilor vamale, în schimbul unor sume de bani, prin folosirea unor influenţe exercitate pe criterii politice asupra şefului ANV(...)", se arată în Încheierea Tribunalului Satu Mare.


„Influenţă reală“ asupra şefului ANV

De asemenea, procurorii DNA susţin că au documente care atestă influenţa reală pe care omul de afaceri clujean o avea asupra şefului Autorităţi Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Mărginean. Astfel, Liviu Florian i-a programat, în data de 23 septembrie  2009, o întâlnire cu şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Mărgineanu, prin intermediul unui anume Eugeniu Petrescu, care condus-pe Nicoleta Dobrescu la întâlnirea de la sediul ANV. În urma acestei întâlniri, în care, potrivit mărturiei Nicoletei Dobrescu, „s-au făcut promisiuni“, aceasta a fost delegată şef al Vămii Halmeu. Deşi nici procurorul, nici judecătorul nu spun explicit despre care partid este vorba, nu poate fi îndoială că acesta este PDL, partidul care l-a susţinut pe Radu Traian Mărginean pentru ocuparea funcţiei de şef la ANV.


Chetă de la contrabandiştii de ţigăr
i

Procurorii DNA au aflat de mita de 130.000 de euro pentru şefia Vămii Halmeu, în urma unor probe administrate anul trecut, într-un alt dosar. Pe parcursul cercetărilor, Nicoleta Dobrescu, care în 24 februarie 2010 a pierdut funcţia de şef al biroului Vamal Halmeu, le-a mărturisit procurorilor că, în cursul lunii septembrie 2009, i-a plătit omului de afaceri Liviu Florian cei 130.000 de euro, pentru a obţine şefia vămii. Mai mult, aceasta le-a declarat anchetatorilor că, în baza aceleaşi influenţe asupra şefului ANV, Radu Mărginean, Liviu Florian i-a pretins alţi 300.000 de euro pentru a o repune în funcţie. Atât Nicoleta Dobrescu, cât şi omul de afaceri clujean, Liviu Florian, au folosit intermediari pentru plata, în tranşe, a celor 130.000 de euro. Astfel, Ion Savu, acuzat de complicitate la trafic de influenţă a fost omul de legătură al lui Liviu Florian, iar Romeo Niţu, de asemenea inculpat în dosar, a fost persoana de legătură a Nicoletei Dobrescu. Potrivit procurorilor DNA, Romeo Niţu şi Florin Feher, acesta din urmă cercetat în stare de libertate, cu interdicţie de a părăsi localitatea, au ajutat-o pe Nicoleta Dobrescu să colecteze cei 130.000 de euro, chiar de la traficanţii de ţigări.

Contrabandiştii s-au lăudat că au pus şef la vamă

La solicitarea Nicoletei Dobrescu, sătmărenii Romeo Niţu şi Florin Feher au ajutat-o să colecteze banii, de la persoane cunoscute şi dovedite cu preocupări de trafic de ţigări, spun anchetatorii. „Acest fapt a fost de natură să permită unor persoane, unele cu interese ascunse, altele cu preocupări infracţionale dovedite, să afirme şi chiar să se laude că delegarea sau numirea într-o funcţie publică, conducerea Biroului Vamal Halmeu, în speţă a învinuitei Nicoleta Dobrescu, li se datorează, lăsând impresia opiniei publice că atributul numirii unui şef de instituţie precum ANV, le revine lor“, au declarat procurorii în faţa instanţei.

Nicoleta Dobrescu este aşteptată  la locul de muncă

Nicoleta Dobrescu este cercetată în prezent în stare de libertate. Aceasta este în continuare angajată a Biroului Vamal Halmeu pe funcţia de inspector principal. „Din data de 31 ianuarie, Nicoleta Dobrescu este într-un concediu de odihnă de 10 zile. Este în continuare angajata Biroului, ca inspector principal, nu ştim dacă îşi va prelungi sau nu concediul de odihnă“, spune Gheorghe Ţârle, actualul şef al Biroului Vamal Halmeu. Joi, 10 februarie, la Curtea de Apel Oradea, este programat şi recursul împotriva arestării preventive, pe o perioadă de 29 de zile, a oamenilor de afaceri clujeni Liviu Florian şi Ioan Savu, precum şi a sătmăreanului Romeo Niţu.





Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite