Kettlebell, zumba sau krav maga, sporturi la îndemâna orădenilor, pe timpul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădenii care vor să se mențină în formă și pe timpul iernii pot practica de la aerobic, pilates, aikido la kettlebell, krav maga sau zumba, activități mai noi în sălile de sport de la noi.

Krav maga este destinat celor care vor să învețe mai ales tehnici de autoapărare. Tehnica este împrumutată de la militarii israelieni. Zumba este un sport dedicat mai ales femeilor și utilizează mișcări din dansurile latino. Kettebell, este un sport dedicat mai mult bărbaților, pentru că folosește greutăți mari. Cei care vor să facă sport în sală trebuie să știe că prețurile pornesc de la 100 de lei. Un abonament lunar pentru zumba ajunge la 120 de lei și este valabil pentru opt ședințe.

Orădeanul Sebastian Moş este singurul antrenor de kettlebell din țară

Orădenii învață să se antreneze rusește

Orădenii au descoperit încet un nou sistem de antrenament ce implică o greutate de piață folosită în Rusia. Kettlebell-ul a fost adus în Oradea de Sebastian Moș singurul antrenor român certificat în acest sport, dependent de sporturi de contact. Kettlebell sau girya (Rusia) este o greutate tradițională rusească, fabricată din fontă, care arată ca o bilă de bowling cu mâner. Este cel mai bun instrument pentru antrenamentul intregului corp susțin practicanții acestui sport.  „Am făcut o grămadă de sporturi de la tennis, judo şi şah până la body-building, pentru care mă documentam înainte citind din revistele de specialitate. Pot spune că sunt dependent de acţiune și am descoperit kettlebell în 2007. Mi-a plăcut pentru că pe lângă antrenamentul fizic te ajută să controlezi mult mai bine forţa de care dispui şi îţi măreşte capacitatea de utilizare a muşchilor ", spune Sebastian Moș.


image

Te întărește

La acest moment Sebastian are mai multe grupe pe care le pregătește în Oradea și antrenamentele sunt animate, iar elevii săi simt diferența. „Simt diferența după antrenamentele de kettlebell pentru că am observat că acum rezist mai mult la efort. Dacă într-o zi suprasolicit o grupă musculară nu mă resimt a doua zi", ne-a explicat Robert Fesus, unul dintre practicanții de kettlebell. Pe deasupra Sebastian Moș recomandă acest tip de antrenament tuturor celor care vor să scape de kilogramele în plus. „Kettlebell-ul te ajută să scapi de kilogramele în plus, iar cu o dietă potrivită poți să ajungi la silueta sau forma pe care ți-o dorești", spune antrenorul.


image

Ce este kettlebell?

Greutatea de antrenament diferă pentru fiecare nivel al celui care se antrenează. Girya se măsoară în pud-uri. Pudul este o măsură tradițională rusească egală cu 16.38 kg. Există greutăți de 1 Pud (16kg), 1,5 Pud (24kg), 2 Pud (32kg), 2.5 Pud (40kg) și 3 Pud (48 kg, numită și Bestia). Antrenamentul de kettlebell vizează toate aspectele fitnesului - rezistență, forță, mobilitate, rapiditate și cardio. Girya poate înlocui oricare din instrumentele de antrenament clasice: gantere, greutăți pe bară fixă, mingi medicinale, flotări la paralele, orice dipozitiv pentru întărirea prizei și antebrațului, plus orice dipozitiv pentru cardio.

Teodora Lăzuran, o viaţă trăită pentru sport

Zumba: noul curent care a înnebunit lumea

Mitul corpului perfect lucrat la aparatele de fitness este dărâmat în patru paşi: merengue, salsa, cumbia şi regaeton. Ultimul curent care s-a instalat şi în sălile din Oradea este zumba. "Zumba te scoate din cotidian. Îți pune în mişcare toate grupele musculare, lucrează bine talia şi şoldurile, exact acolo unde noi femeile avem probleme", spune Andrea Nagy, una dintre multele orădence care au ales noul program. Zumba este un concept introdus pe piaţa americană de un columbian, Beto Perez. "Este un program de întreţinere în care se regăsesc patru stiluri de dans. Fiecare stil are patru paşi de bază pe care se fac coregrafii. Un antrenament se întinde pe durata a 45 minute, în ritm cardio, iar accentul se pune pe buna dispoziţie", a explicat Teodora Lăzuran, unul dintre cei trei instructori acreditaţi din România.


image

Zumba, fără limită de vârstă

 "În timpul antrenamentelor se aplică o singură regulă: nimeni nu vorbeşte, ci toată lumea savurează exerciţiile şi muzica. Programul se adresează tuturor categoriilor de vârstă", spune Lăzuran. Lunar, instructorii adaugă exerciţii și piese noi. "Zumba este un curent răspândit în sălile de fitness din vest, însă mai puţin cunoscut la noi.", a povestit și Cosmina Abrudan. Specialiştii spun că în timpul antrenamentului de zumba se ard între 800-1.000 calorii. Şi aceasta în condiţiile în care în timpul unui program obişnuit de aerobic se ard între 300-500 calorii, iar pe durata unui antrenament de tae-bo, până la 800 calorii pe oră.

Orădeanul Fesus Robert te învaţă cum să supravieţuieşti

Autoapărare krav maga pentru orădeni

Sute de orădeni au învățat, în ultimii patru ani, cum să se apere de agresiuni, printr-un sistem de autoapărare pus la punct de Armata israeliană. Antrenamentele te învățată cum să faci față atacurilor unor agresori care nu respectă reguli. Tehnicile krav maga te ajută să scapi cu viață dintr-un atac cu arme albe. Pentru că nu e nevoie de o pregătire fizică foarte bună pentru a putea practica acest tip de autoapărare, antranamentele sunt accesibile oricui. "Femeile pot să învețe să se apere eficient împotriva stangulării, ,un atac tipic masculin, având astfel șansa de a scăpa de o agresiune foarte violentă. Sau pot evita o agresiune sexuală", explică intrusctorul de krav maga, Fesus Robert, singurul instructor român recunoscut de Federația Internațională de Krav Maga. Cursanții lui Robert învață tehnici mai deosebite, mai ales pentru cei care sunt obișnuiți cu sporturile de ring. "În lupta corp la corp, mai ales la sol, o tehnică bizară este mușcătura însoțită de un mârâit, pentru că așa arăți atacatorului că ești dezlănțuit și dispus să faci orice ca să supraviețuiești", explică instructorul. Pentru cei interesați, prețul abonamentului lunar este de 50 de lei, iar antrenamentele se țin de două ori pe săptămână. Începătorii au nevoie doar de apărătoare de dinți, de cochilie, iar echipamentul de antrenament este format din pantaloni și tricou negru și pantofi comozi.


image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite