PORTRET / Orădeanul Fesus Robert te învaţă cum să supravieţuieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A reuşit ca la aproape 35 de ani să fie singurul instructor autorizat de krav maga din România. Pentru Robert artele marţiale au însemnat dintotdeauna o pasiune aprinsă, chiar din copilărie dorindu-şi să fie cineva în ring şi să arate ce poate.

PROFIL
Născut: 15 decembrie 1975, la Marghita.
Familie: Este necăsătorit, dar are în plan căsnicia.
Studii: Este absolvent al Liceului „Ady Endre” din Oradea.

Pentru Robert artele marţiale au însemnat dintotdeauna o pasiune aprinsă, chiar din copilărie dorindu-şi să fie cineva în ring şi să arate ce poate. Primul contact cu acest sport l-a avut chiar după Revoluţie, în anul 1990, şi atunci a străbătut, aşa cum spune chiar el, toate sălile de antrenamente din Oradea.

E un stil de viaţă
„Îmi amintesc că am început cu karate pentru că pe vremea aceea, chiar după Revoluţie, era singurul sistem de arte marţiale care se făcea în România. Eram în clasa a IX-a şi m-am antrenat timp de 4 ani în acel stil. După aceea am avut o perioadă în care am practicat wu-shu, după care kick-box timp de şase ani, iar în paralel am studiat o perioadă aikido. Am fost la antrenamente la aproape toate sălile de arte marţiale din Oradea”, îşi aminteşte Fesus Robert. Un împătimit al sporturilor de contact, după cum se declară Robert, a practicat diferite sporturi în paralel fără să fie atras de glorie sau medalii. „Sunt mulţi care se apucă de arte marţiale pentru a fi campioni, dar pentru mine artele marţiale reprezintă un stil de viaţă şi nu mă interesează gloria”, spune luptătorul.

Arta supravieţuirii
Au fost momente în care nu a fost descurajat, dar a trecut peste interdicţia din partea părinţilor şi chiar reproşurile fostelor iubite care considerau că antrenamentele lui stau în calea relaţiei. În 2005, Robert a descoperit un nou sistem de autoapărare: krav maga, sistem dezvoltat de israelieni şi care este bazat pe situaţiile care pot apărea în viaţa de zi cu zi. După un an devine instructor pentru a putea practica în continuare stilul şi a transmite mai departe tehnicile către eventualii cursanţi. „Am fost pregătit de instructorul Tal Kvores şi am devenit instructor pentru că numai aşa puteam aduce krav maga aici. E un stil în care nu ai cum să te plafonezi şi cred că oricine îl poate practica. Faptul că elevii mei pot scăpa teferi dintr-o situaţie în care le este ameninţată viaţa este mai mult decât o medalie olimpică”, subliniază Robert. „Situaţiile în care eşti agresat au o rezolvare în pregătirea cu sistemul krav maga, de aceea este un sistem foarte bun de autoapărare care nu are reguli ca şi alte sporturi sau sisteme de contact. Tehnicile complicate nu au succes în viaţa reală, aici se prezintă soluţii cât mai simple”, explică instructorul. Acesta recunoaşte că nu ştie cum ar arăta viaţa sa fără artele marţiale, fără perfecţionarea continuă alături de maeştrii krav maga şi fără stagiile de pregătire lunare la care participă.

Întrebări şi răspunsuri

Te-ai vedea făcând altceva?
Sincer nu ştiu cum ar fi viaţa mea, mai ales acum când încep să devin aşa cum visam când eram copil şi voiam să urc pe o treaptă importantă în artele marţiale.

Crezi că artele marţiale te pot influenţa negativ?
Nu cred asta, dar ştiu că orice om poate fi tentat de partea negativă, dar artele marţiale, dacă le înţelegi, nu te duc spre fapte rele.

Ce-i place
Robert spune că viaţa sa se învârte în jurul artelor marţiale şi că asta implică şi călătorii care îi plac mult, dar i-ar plăcea să înveţe să facă masaj şi să încerce experienţa de maseur. Recunoaşte că îi plac oamenii cu atitudine pozitivă.

Ce nu-i place
Lui Robert nu îi plac viciile şi urăşte băutura şi ţigările şi în general orice poate fi dăunător. De asemenea, spune că nu îi plac oamenii răutăcioşi şi doar interesaţi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite