BIHORENI DE EXPORT Ioan Blaga, lansat în afaceri de succes în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Blaga este unul dintre românii care au pus bazele Camerei Române de Comerţ şi Industrie din Chicago. Afaceristul a luat viaţa de la zero la o vârstă la care are alţii se gândesc la pensionare, mutându-se în Statele Unite ale Americii.

Ioan Blaga are în prezent 57 de ani. În 2003 a participat, alături de un prieten, la un turneu de colectare de fonduri în Statele Unite ale Americii, pentru construirea clădirii unui liceu în Oradea. „În tot acest timp mi-am făcut o sumedenie de prieteni şi cei mai mulţi m-au invitat să ne asociem în diferite afaceri, în SUA. Am ales să mă stabilesc la Chicago, unul dintre motive fiind acela că acolo exista o puternică comunitate românească”, a povestit Ioan Blaga.

De la consultant la patron de firmă

Ajuns în SUA, a început totul de la zero. „Am oferit consultanţă în afaceri, după care mi-am cumpărat o firmă  de antreprenoriat general şi am obţinut diverse licenţe şi brevete în diferite domenii de activitate, de la construcţii la mediul înconjurător şi energii verzi”, a spus Ioan Blaga. Bihoreanul recunoaşte că nu s-ar fi adaptat atât de bine la noua viaţă dacă nu ar fi fost comunitatea de români din Chicago. „Datorită comunităţii româneşti de acolo totul este mai uşor. Fiecare membru al comunităţii caută să-i ajute într-un fel sau altul  pe noii veniţi”, a povestit afaceristul. Bărbatul  recunoaşte că, oricât de bine le-ar merge românilor în SUA, dorul de casă este foarte greu de suportat. „Oricâte facilităţi ai avea, oricât de bogat ai fi, tot îţi lipseşte ţara în care te-ai născut, pe care o porţi în suflet şi după care tânjeşti în permanenţă”, a mărturisit Ioan Blaga. Ca dovadă că dorul de ţară este extrem de puternic, orădeanul renunţă cu uşurinţă la concedii luxoase pentru a ajunge acasă cât mai des.

Sprijn pentru afacerişti

Ioan Blaga este unul dintre fondatorii Camerei Române de Comerţ şi Industrie din Chicago, unde este vicepreşedinte. „Ideea înfiinţării unei camere de comerţ a pornit de la un prieten din Oradea care ne-a sugerat că ar fi nevoie de o instituţie care să faciliteze cooperarea între firmele din SUA şi România”, spune Ioan Blaga. Instituţia a fost inaugurată în august 2009.

Citește aici poveștile de succes ale altor orădeni

BIHORENI DE EXPORT Românul care antrenează militarii americani la parașutism FOTO

BIHORENI DE EXPORT „Pisica sălbatică de la Oradea” vedetă în timp record în Ungaria

BIHORENI DE EXPORT Alin Suciu dezleagă misterele Egiptului

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite