Crima perfectă sau anchetatori incompetenți? Moartea unui taximetrist, învăluită în mister

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea taximetristului Bajkan Peter, împușcat mortal în timpul serviciului, rămâne învăluită în mister. La doi ani de la crimă, anchetatorii încearcă să-l arunce după gratii pe singurul suspect, pe baza unor probe ADN care indică doar că acesta a fost la un moment dat în mașina victimei. Anchetatorii nu au descoperit nici până acum arma crimei.

“Iepurilă” nu a planificat să-l ucidă pe “iepurașul de noapte”

Nicolae Oros (24 de ani) acuzat de procurori că l-ar fi omorât pe taximetristul Bajkan Peter în urmă cu circa doi ani, achitat anul trecut de Tribunalul Bihor, a ajuns din nou în fața judecătorilor orădeni. Procurorii susțin că el este criminalul și că probele dovedesc acest lucru. Prin urmare, au făcut apel împotriva deciziei Tribunalului Bihor și susțin că instanța l-a achitat pe Oros pentru că a interpretat greșit probele.

Probele procurorilor


Procurorul Adina Dumitrescu a susținut în fața magistraților orădeni că probele ADN prelevate în timpul anchetei din mașina taximetristului Bajkan Peter arată că suspectul a fost acolo. Potrivit procurorului, au fost prelevate probe ADN de sub volanul mașinii și de pe o serie de mufe din  autoturism. "Dacă ar fi fost simplu pasager în autoturism nu avea acces la locurile respective", a subliniat omul legii. "Din probele strânse rezultă că Nicolae Oros a fost în autoturism, a plecat spre Sântandrei, iar la ieșirea din oraș, când taximetristul a oprit mașina să schimbe tariful a fost împușcat de inculpat", a spus procurorul Adina Dumitrescu. Sursa citată a mai prezentat în fața judecătorilor o probă, un bon de taxi, din care reiese că ultima cursă a taximetristului Bajkan Peter a fost pe o distanță de 4,215 kilometri. "S-a constatat că traseul coincide cu unul care pornește de pe strada Călugăreni, de la locuința lui Nicolae Oros, până la locul în care a fost descoperită victima", a precizat Dumitrescu.

Nicolae Oros, suspect în uciderea taximetristului Bajkan Peter, a vrut să îşi ia zilele, în arest

Filmul anchetei

Răzvan Doseanu, avocatul lui Nicolae Oros, a cerut judecătorilor Curții de Apel Oradea să mențină hotărârea Tribunalului Bihor, prin care clientul lui a fost achitat. "Este cel mai greu dosar de până acum. A ridicat multe probleme de probațiune", a precizat Doseanu.
El a povestit că Nicolae Oros a fost reținut inițial pentru 24 de ore, pe baza unei amprente găsite pe ușa din dreapta față a taximetrului pe care lucra Bajkan Peter. "Clientul meu a fost audiat și întrebat dacă a călătorit cu taxiul, el spus că nu, a negat fapta, dar a fost arestat. El a circulat în urmă cu o zi cu acea mașină, la comandă, de la casa unui prieten până la el acasă. În urma listărilor firmei de taxi s-a stabilit că la ora indicată de el, la locul indicat, victima preluase comanda", a explicat Răzvan Doseanu. Ca urmare a acestui alibi, Oros a fost pus în libertate. Ulterior, după ce procurorii au descoperit în mașina taximetristului împușcat, pe volan și pe niște mufe, ADN-ul lui Nicolae Oros, au cerut din nou încarcerarea lui.

"După arestare, procurorii au obținut autorizație de interceptare în celulă. La el în celulă au fost trimiși trei băieți "buni" care și-au povestit viața și au încercat să smulgă informații de la clientul meu. El tot timpul a susținut însă că nu este autorul și că este nevinovat. Era trezit noaptea din somn și întrebat dacă el a comis fapta", a povestit apărătorul.

Suspectul în cazul asasinării taximetristului Bajkan Peter a fost eliberat astăzi

Cere nulitatea probelor ADN

În privința probelor ADN prelevate din mașină, avocatul Răzvan Doseanu susține că acestea sunt nule, deoarece anchetatorii nu pot să demonstreze că ele au fost recoltate de pe volanul taximetrului. "În procesul verbal de examinare întocmit de criminaliști nu veți găsi nicăieri locul de prelevare al mostrelor. Invoc nulitatea procesului verbal deoarece nu respectă exigențele și probele au fost prelevate fără martor. S-a lucrat foarte prost în dosar. Era bine dacă se lucra profesional, să se afle adevărul", a subliniat apărătorul lui Oros. De altfel, el a mai atras atenția judecătorilor și asupra modului în care anchetatorii au prelevat mostre de ADN de la suspect, în timp ce se afla în arest. Nicolae Oros a povestit în fața instanței că după ce a fost arestat a fost dus la un control stomatologic, despre care i s-ar fi spus că este o rutină, moment în care i-a fost preluat ADN-ul, fără știrea lui. Răzvan Doseanu a menționat că acest lucru trebuia să se întâmple în prezența unui apărător din oficiu.

"Mai mult, nu există o singură probă la dosar care să demonstreze că el a ținut vreodată o armă în mână. Prezența ADN-ului în mașină nu înseamnă că el l-a omorât", a precizat avocatul.



Dă click pe poză pentru o fotogalerie de la locul crimei

image

Ultima cursă făcută de taximetrist

În contradicție cu spusele procurorilor, Răzvan Doseanu le-a prezentat magistraților orădeni o probă care dovedește că ultima cursă făcută de taximetristul Bajkan Peter, în noaptea în care a fost ucis, a durat în jur de 45-50 de minute și a fost pe o distanță de peste 18 kilometri, deși procurorii susțin că ar fi fost vorba de o cursă de peste 4 kilometri. Mai mult, taximetristul ar fi fost văzut ultima oară în viață în jurul orei 4 dimineața, în stația Padiș de pe bulevardul Ștefan cel Mare.
Apărătorul a adus în discuție și o expertiză realizată de SRI, care a reușit să stabilească unde se afla Nicolae Oros în noaptea crimei, cu ajutorul localizării prin intermediul telefonului mobil. "La ora 3 noaptea se afla la locuința lui. Este o localizare foarte exactă. La ora 5.32, el se afla tot acolo", a spus avocatul. El a precizat că această probă, coroborată cu ora la care a fost văzut ultima oară în viață taximetristul, demonstrează că Nicolae Oros nu avea cum să ajungă în intervalul cuprins între ora 4.10 și ora 5.32, când se presupune că a avut loc crima, de la locul faptei, adică de la ieșirea din Oradea spre Sântandrei, până pe strada Călugăreni din Oradea, unde locuia.

Istoria violentă a unui acuzat de crimă: "Iepurilă" are dosare pentru lovire din 2008

Nu s-au găsit urme de praf de pușcă

Avocatul le-a mai spus magistraților că anchetatorii nu au reușit să stabilească nici măcar dacă Nicolae Oros avea praf de pușcă pe mâini, deoarece în momentul în care a fost reținut nu exista parafină pentru test, în județul Bihor. "În schimb, pe hainele lui nu a fost găsit nimic", a subliniat avocatul. El a invocat încă o probă, care arată că singurele urme de pași de la locul crimei nu aparțin lui Oros. "Urmele respective nici măcar nu au acelaș număr cu numărul de pantof al clientului meu", a mai spus avocatul. 



Nicolae Oros a fost singurul suspect. Foto: Adevărul

Taximetristul, abandonat într-un șanț

image

În dimineața zilei de 12 februarie 2009, corpul neînsuflețit al taximetristului Bajkan Peter a fost  descoperit într-un șanț de pe marginea drumului care duce spre localitatea Sântandrei. A fost împușcat mortal. Zeci de ore de anchetă au dus la un suspect însă, mobilul crimei a rămas și acum învăluit în mister. "De la început nu am avut niciun dubiu că Nicolae Oros este autorul crimei. Faptul că este stângaci, asociat cu traiectoria glonțului în corpul victimei, atitudinea acuzatului, amprentele și apoi ADN-ul găsit pe manșon și pe stația de taxi, toate îi dovedesc vinovăția", a spus la momentul respectiv, Viorel Gavra, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.  Procurorii susțin că presupusul motiv al omorului taximetristului de la firma Start părea să fie un conflict spontan, legat de plata sau neplata cursei. Procurorii susțineau, la vremea respectivă, că Nicolae Oros, zis Iepurilă, ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice și probabil a unor țigări cu efect de droguri, avînd în vedere faptul că pe strada Moldovei, unde se știe că și-a petrecut Oros noaptea, au fost găsite resturi de la astfel de țigări. "Smulgerea stației de taxi și tâlhăria au fost făcute pentru a deruta anchetatorii", a subliniat procuroul Viorel Gavra. Mașina taximetristului ucis a fost descoperită într-o parcare din cartierul Ioșia. Anchetatorii bănuiesc că cel care a comis crima a mutat și mașina.

Nicolae Oros, poreclit și „Iepurilă“ a ajuns, din nou, în faţa celor care-l judecă pentru crimă


Procurori și martori mincinoși

Nicolae Oros a fost de la început singurul suspect în acest dosar. Cu toate astea, procurorii nu au reușit să-I convingă pe magistrații Tribunalului Bihor de vinovăția acestuia. Prin urmare, la 1 aprilie 2010, Oros a fost achitat de instanță și pus în libertate. Cu o zi înainte de pronunțarea sentinței, procurorii au anunțat că au un martor important. A doua zi însă, au anunțat că nu mai aduc martorul în instanță. Avocatul lui Nicolae Oros, a spus în instanță că martorul era de fapt unul fabricat, folosit de procurori și în alte cazuri. Se pare că presupusul martor era un deținut, Koman Traian, care a fost folosit pentru mărturie într-un alt dosar în care orădeanul Ludovic Stana a fost condamnat pentru o crimă. Ulterior, Koman i-a trimis o scrisoare lui Stana în care a recunoscut că a fost pus de procurori să mintă în proces. Oamenii legii s-au apărat motivând că oricum spusele lui Koman nu au contat foarte mult în condamnarea lui Stana Ludovic. „Hotărârea în cazul Stana Ludovic este definitivă, iar probarea s-a făcut pe bază de ADN. Pentru asta a fost exhumată victima, iar sângele de pe hainele lui Stana aparține victimei. Declarația lui Koman Traian nici nu a contat în fața probelor ADN", ne-a explicat Viorel Gavra prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

„Iepurilă“ este vânat de procurorii bihoreni pentru asasinarea taximetristului Bajkan Peter

Avocatul soției lui Bajkan Peter, Cosmin Morar, a cerut restituirea cauzei la Parchet pentru refacerea urmăririi penale, deoarece există erori în dosar și e posibil ca adevăratul criminal să fie în libertate."Pe mine mă interesează să se stabilească adevărul juridic. Unde este legea dacă umblă criminalul liber? Sau o să spunem că s-a sinucis victima?", se întreabă avocatul familiei taximetristului ucis.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite