33 de milioane metri cubi de zăpadă, lăsaţi să se topească natural la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mormanele de zăpadă inundă străzile Iaşiului
Mormanele de zăpadă inundă străzile Iaşiului

Dacă nămeţii s-ar topi brusc, străzile oraşului ar fi inundate de 16,7 milioane de metri cubi de apă, cât debitul râului Bahlui timp de trei luni.

Temperaturile în creştere îi bucură pe reprezentanţii Primăriei care au decis să lase natura să le facă treaba. Edilii au sistat lucrările de deszăpezire pentru că nu mai au bani în buget pentru plata utilajelor şi a muncitorilor şi au lăsat zăpada să se topească natural.

FOTO Edilii din Iaşi au capitulat în faţa mormanelor de zăpadă. „O lăsăm să se topească natural“

Cele 33 de milioane de metri cubi de zăpada care s-au depus în intravilanul Iaşiului în ultimele două săptămâni ar putea să curgă de-a lungul Bahluiului în peste 69 de zile. Râul care traversează municipiul are un debit de 2,8 metri cubi pe secundă.

Trafic aglomerat din cauza nămeţilor

Edilii din Bucureşti a trasat deja un plan de acţiune cu reprezentanţii regiei de apă, ApaNova, pentru ca reţeaua de canalizare să facă faţă celor 54 de milioane de metri cubi de zăpadă care se va topi în aceste zile. Mai mult, oficialii ai dispus ca străzile din pământ şi fără canalizare să fie curăţate cu prioritate pentru a nu fi inundate.

La Iaşi, edilii stau calmi. „Cu siguranţă vor fi bălţi multe în oraş. În anumite zone vom avea probleme cu apă şi punctele joase, unde apa nu se evacuează, vor fi inundate", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.Astfel de probleme apar pe Mitropolit Varlaam, în zona industrială, în Dancu, Aurel Vlaicu şi strada Abatorului.

Bani grei aruncaţi în nămeţii din Iaşi FOTOGALERIE

Nici reprezentanţii regiei de apă nu sunt îngrijoraţi. Şefii Apavital susţin că sistemul de canalizare nu ar face faţă şi străzile Iaşiului s-ar inunda dacă zăpada s-ar topi constant, în două zile cu temperature ridicate, de peste 6 grade Celsius. „Dacă va fi o topire bruscă am putea avea probleme cu canalizarea. Din experienţa noastră, sunt probleme la ploi torenţiale, atunci când cad precipitaţii în volum mare şi în timp scurt", a spus Ion Toma, directorul Apavital.

Meteorologii anunţă însă temperaturi mai ridicate în aceste zile care ar putea duce la topiri. În perioada 21-24 februarie, temperaturile maxime variază între -2 şi 4 grade Celsius, iar cele minime, între -11 şi -6 grade Celsius. „Topirea va fi mai accentuată pe 23 şi 24 februarie, când vor fi precipitaţii mixte. Noaptea sunt însă temperaturi negative şi îngheaţă topirea. Va fi mai accentuată topirea, dar nu situaţii alarmante“, au spus reprezentanţii Centrului Regional de Meteorologie.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla cele mai noi informaţii din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite