Bani grei aruncaţi în nămeţii din Iaşi FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşenii au făcut faţă cu greu căderilor de zăpada
Ieşenii au făcut faţă cu greu căderilor de zăpada

Căderile masive de zăpadă din ultimele două săptămâni au blocat Iaşiul. Lipsa de organizare a edililor a dus la străzi blocate, ambuteiaje în trafic, zeci de maşini şi tiruri împotmolite în zăpadă, transport în comun depăşit de situaţie.

Reprezentanţii Primăriei au cheltuit peste 200.000 de lei de zi pentru a plăti utilajele şi muncitorii care să cureţe oraşul de zăpadă. La începutul sezonului rece, edilii au alocat în bugetul oraşului suma de 3 milioane de lei pentru deszăpezire, care s-a dovedit insuficientă pentru ninsorile abundente din utlimele zile. Astfel, şefii oraşului au mai cerut de la Guvern suma de 5 milioane de lei pentru a plăti munca prestată atât de societăţile subordonate, cât şi de firmele private de la care au închiriat şi câte 30 de utilaje pe zi.

Ieşenii au făcut faţă cu greu căderilor de zăpada

Pe drumurile din judeţ, deszăpezirea este mult mai ieftină. Cele patru firme contractate de Consiliul Judeţean, Eky Sam din Târgu Frumos, Ted Construct, Enviro Construct şi Bitunova Bucureşti, au primit 3,6 milioane de lei pentru a deszăpezi şoselele din judeţ până în luna martie. Astfel, doar bugetul municipiului Iaşi a fost dat peste cap de iarnă grea, „gaura“ fiind estimată la 5 milioane de lei.

Edilii s-au declarat mulţumiţi de felul în care s-au mobilizat. În acelaşi timp, şefii oraşului au anunţat însă că vor demara o verificare la nivelul societăţii subordonate Citadin pentru modul defectuos în care au reacţionat după căderile masive de zăpadă. 

Ieşenii au simţit pe propria piele „eficienţa" edililor. Aceştia s-au revoltat atât pe pagina de Facebook a cotidianului, cât şi pe iasi.adevarul.ro faţă de modul în care au reacţionat şefii oraşului.

Monica se întreabă „Cam ce i-ar trebui unui oraş aşa de mare precum Iaşiul ca să poată scăpa de zăpada asta? Adică măcar străzile să fie cât de cât practicabile? Nu pot să cred că suntem în 2012.... Nichita să trăiască!!!!".

„Nu ninsoarea face probleme. Lipsa dotărilor, a spiritului gospodăresc şi nu în ultimul rând a inteligenţei. V-aţi gândit vreun moment că ţări precum Norvegia nu au astfel de probleme, deşi astfel de ninsori ţin de cotidian?", spune Tudor Pop pe pagina de Facebook.

Rodica Dumitriţa critică faptul că ieşenii nu dau dovadă de spirit civic. „Se circulă cu dificultate pentru că cei mai mulţi oameni nu curăţă trotuarul în faţa firmelor", spune ieşeanca. 

Margareta Șchiopu, pensionar:
„De trei zile nu am ieşit din casă. Din câte văd nu au făcut nimic. Le dau nota 4 cu indulgenţă.“

image

Andrei Carpăn, student:
„Este îngrozitor, şi pe stradă şi pe trotuate. Numai pe bulevarde am văzut maşini de la Primărie. Nota 1 merită“.

image

Aurel Sandu, șofer:
„Drumurile lasă mult de dorit, dar cred că mai mult nu se putea face prin oraş. Din ce am mai văzut, cred că merită 6“.

image

Şi medicii au fost asaltaţi de zeci de ieşeni care au ajuns la spital cu degerături sau după ce au căzut pe gheaţă. Cadrele medicale au avut de tratat câte o persoană în fiecare zi cu degerături, în timp ce numărul celor căzuţi pe gheaţă a ajuns şi la 32 de persoane în 24 de ore.

Citeşte şi:

VIDEO Haos în trafic. Autobuze îngheţate şi Aeroport închis la Iaşi UPDATE

Iaşiul blocat sub nămeţi. Ambuteiaje în centrul municipiului şi drumuri închise în tot judeţul FOTO

Deszăpezire pe ochi frumoşi la Iaşi: strada primarului "lună", vecinii îngropaţi sub nămeţi FOTOGALERIE

Străzile din Iaşi, curăţate de zăpadă cu utilaje defecte şi insuficiente

Dorel de la Iaşi şi iarna: maşină de deszăpezire rămasă înzăpezită în centrul oraşului VIDEO

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi despre vreme.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite