Procesul Cordunenilor: doi ani fără vreun verdict

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii şi apropiaţii clanului interlop din Iaşi se află încă în proces, iar judecătorii sunt departe de un verdict în acest caz.

Ridicaţi şi arestaţi cu mare zarvă, în ianuarie 2011, şi trimişi în judecată după jumătate de an, membrii temutului clan interlop Corduneanu n-au primit nici până în prezent o sentinţă.

Cele 27 de persoane acuzate de înşelăciune, spălare de bani, şantaj şi trafic de persoane se plimbă de doi ani între Iaşi şi Baia Mare, acolo unde a fost strămutată judecarea dosarului. În peste 40 de termene, magistraţii Tribunalului Maramureş n-au reuşit să audieze toţi inculpaţii, vreun martor sau o parte vătămată.

Dosarul s-a amânat aproape în fiecare lună, în special din cauza părţilor vătămate care nu se prezentau la proces. De asemenea, apărătorii au mai cerut diferite termene, a fost lipsă de procedură cu unii inculpaţi, lipsea dosarul sau procurorul DIICOT care trebuia să participe la şedinţă era în concediu. Mai mult, în urmă cu câteva luni s-a schimbat şi judecătorul. „Procesul durează atât de mult din cauza complexităţii cauzei, a numărului mare de inculpaţi trimişi în judecată, a numărului mare de părţi vătămate şi de martori. Nu este neapărat vina cuiva pentru faptul că procesul durează aşa de mult, ci este vina procedurii", a declarat Anca Drăgoi, avocata lui Bogdan Corduneanu.

Membrii clanului au ieşit rând pe rând din puşcărie. În luna martie 2011, judecătorii i-au pus în libertate pe ultimii 12 inculpaţi închişi la Penitenciarul Gherla, după un an şi două luni de arest preventiv. La câteva luni, Bogdan Corduneanu, Silviu Gâtlan şi Adrian Corduneanu au fost rearestaţi după ce au fost implicaţi în diverse scandaluri. Însă au fost din nou puşi în libertate în iunie 2012, de magistraţii Curţii de Apel Cluj.

Martori audiaţi la Iaşi

Deşi procesul a fost strămutat la Baia Mare, la termenul din 22 iunie judecătorul a dispus ca martorii şi părţile vătămate să fie audiaţi la Iaşi. Acest lucru s-a hotărât şi din cauza faptului că, pe tot parcursul procesului, o singură parte vătămată s-a prezentat la câteva termene, restul motivând că n-au posibilitatea să ajungă la Baia Mare. Mai mult, şi persoana care s-a prezentat la dosar este încarcerată în Penitenciarul Bacău pentru infracţiuni de înşelăciune.

„Judecătorul a dispus audierea martorilor şi a părţilor vătămate prin comisie rogatorie. Iniţiativa este lăudabilă deoarece denotă preocuparea pentru dosar şi pentru aflarea adevărului. Însă dosarul a fost strămutat tocmai pentru ca să nu fie judecat de o instanţă care are legătură cu Iaşiul. Am fi preferat ca martorii şi părţile vătămate să fie audiaţi de instanţa care cunoaşte dosarul", a adăugat avocatul Anca Drăgoi. Următorul termen al procesului va fi pe 2 august.

La începutul lunii iulie 2011, procuorii au trimis în judecată 27 de persoane pentru înşelăciune, spălare de bani, trafic de persoane şi şantaj. Printre cei acuzaţi se numără şi Constantin Corduneanu, fraţii săi Marian, Gheorghe, Adrian, Bogdan, Vasile, şi sora, Petronela, dar şi apropiaţi ai clanului.

Potrivit rechizitoriului, gruparea a luat fiinţă în 2003, iar liderul ei era Constantin Corduneanu.

Citiţi şi:
Încă un membru al familiei Corduneanu iese din închisoare. Vezi despre cine este vorba!

Iaşi: Eliberarea clanului Corduneanu, decisă de judecători la o oră şi jumătate după proces

Cordunenii şi-au înnoit imaginea pe Facebook cu fotografii în care mimează opulenţa FOTO

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite