Harta rromilor din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie de protecţie a drepturilor rromilor a realizat o broşură despre zonele în care românii sunt minoritari.

Conform celor de la asociaţia PAKIV, în statisticile oficiale la Iaşi locuiesc 1.898 de rromi, dar neoficial se estimează că sunt în jur de 3.000. „Zonele care putem spune că au un procentaj ridicat de rromi sunt Păcurari, Baş Ceauş, Dallas sau Bularga. Acestea sunt principalele cartiere unde se ştie că există cele mai multe persoane. Însă, în oraşul Iaşi rromii sunt răspândiţi peste tot, cea mai cunoscută fiind casta rromilor «ursari». Profesiunile pe care le practică aceştia sunt fie de lăutari, fie sunt vânzători în bazar. Judeţul Iaşi este locuit în mod oficial de 10.000 de petsoane de etnie rromă, în timp ce în mod neoficial se consideră că trăiesc în jur de 30.000", se arată în materialul celor de la asociaţia PAKIV, realizat în cadrul unui proiect finanţat din bani europeni.

Străzile-fantomă din Iaşi. Vezi aici arterele pe care ţi-e frică să mergi în miezul zilei GALERIE FOTO

În cartierul Păcurari, în zona denumită „Păcureţ" locuiesc rromii «zavragii» care au mari probleme de integrare socială, deoarece mulţi dintre ei sunt neşcolarizaţi şi refuză şcolarizarea. De asemenea, aceasta este zona în care se raportează şi cele mai multe infracţiuni, în special furturi. „Dacă este să îi întrebăm cu ce se ocupă, răspunsul va fi «cu afaceri», însă cei mai mulţi dintre aceştia au munci ocazionale în străinătate. Printre altele, femeile se ocupă cu ghicitul", se arată în acelaşi studiu.

Poveştile de succes ale rromilor ieşeni VIDEO

Zona denumită Dallas din cartierul Mircea cel Bătrân este populată în special de rromii care şi-au construit locuinţe fără autorizaţii. O altă regiune este Baş Ceauş în care, în ciuda apropierii de centrul oraşului, comprimă o mică parte din rromii căldărari. Aceştia au mari probleme de incluziune socială deoarece sunt în majoritate analfabeţi. Şi cartierul Bularga este o zonă în care predomină populaţia de etnie rromă. Aceste persoane locuiesc în mare parte în apartamente primite înainte de 1989, când majoritatea lucrau la stat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite