Străzile-fantomă din Iaşi. Vezi aici arterele pe care ţi-e frică să mergi în miezul zilei GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mizeria domneşte pe câteva străzi centrale din Iaşi, unde casele dărăpănate au geamuri sparte şi preşuri în loc de uşă.

Evacuaţi de Primărie, blamaţi de trecătorii care merg pe celălalt trotuar, lipsiţi de condiţiile elementare de igienă, rromii care locuiesc în centrul municipiului şi-au făcut „stat în stat“. Încă dinainte de a ajunge în dreptul curţilor de pe strada Păcurari, ieşenii trebuie să grăbească pasul din cauza mirosului înţepător. Prima clădire ocolită de fiecare trecător este chiar în curbă, în intersecţia cu strada care duce spre Biserica „Toma Cozma“.

image

Daţi CLICK pe imagini pentru o fotogalerie cu rromii care au pus stăpânire pe centrul oraşului

Şatră lângă mănăstire

Dacă trotuarul este ocupat de o copaie din plastic, vopsită cândva în albastru, în care locuitorii casei îşi spală hainele şi puradeii, adevăratul pericol vine de la etaj. Balconul este folosit atât ca uscător de haine, cât şi ca sistem de evacuare a gunoaielor şi a apei menajere. Câţiva paşi mai încolo este locuinţa lui Gheorghe Cuţitaru. O recunoaşte orice ieşean care a trecut prin faţa ei deoarece nu are gard, iar pereţii stau să cadă.

El şi familia sa locuiesc acolo de aproape un an şi n-au plătit chirie nimănui. „Dacă ar pune lumină, gaze, ar merge să plătim chirie“, spune Elena Pintilie, concubina bărbatului. Cinci copii şi un câine reprezintă averea familiei. Cu cât înaintezi spre inima capitalei Moldovei, treci prin altă zonă care îţi dă fiori. Peste drum de turnul Goliei se întinde un teren viran înconjurat de case ţigăneşti. De aici, în fiecare dimineaţă, zeci de copii împânzesc mijloacele de transport în comun şi stau cu ochii pe buzunarele călătorilor. 

Mizeria şi mirosurile care acoperă Bulevardul Păcurari, în zona dintre Biblioteca Centrală Universitară şi Şcoala „Petru Poni“ îi fac pe cei mai mulţi dintre ieşenii să evite zona. Cei care au drum de la Fundaţie spre cartierul Păcurari preferă să treacă fie în maşină, fie cu un mijloc de transport în comun. Rromii din zonă au poveşti din care nu lipsesc crimele, accidentele şi anii petrecuţi în puşcărie.

Dorm sub cerul liber

Cu toate că Primăria încearcă să-i evacueze pe cei care nu-şi plătesc chiriile modice, locatarii se încăpăţânează să rămână, dormind în curţi şi făcându-şi necesităţile în parcări sau în spatele copacilor din zonă. „Ne-au dat ordin de evacuare vara aceasta. Nouă ne-a murit un copil de 19 ani şi am mai cerut să ne lase aici. Ne-au lăsat şi la începutul lui septembrie ne-au evacuat. Acuma dormim afară, aici, pe paturi, cu patru copii. Seara aşteptăm să se întunece, să ne spălăm în curte“, spune Aglaia Borcoi, unul dintre locatarii casei care stă lipită de fostul sediu din Păcurari al Bibliotecii „Gh. Asachi“. Cu toate că se plâng că n-au nici după ce bea apă, că n-au lumină sau canalizare, de după colţul clădirii răsar două antene „Digi TV“.

În curte, patru bărbaţi îmbrăcaţi doar cu pantaloni scurţi continuă un joc de cărţi, nederanjaţi de puradeii care aleargă în jurul lor sau pe stradă. Unul dintre copii, un băieţel de opt ani, a fost călcat de maşină sub ochii lor şi transportat la spital. Bunicul său se gândeşte că va ajunge la o înţelegere cu şoferiţa care i-a accidentat nepotul. „Am nepotul în spital. A fost un accident, l-a luat o maşină în faţă, după care maşina a intrat într-un copac. Acuma o să vedem cum aranjăm cu şoferiţa“, spune Petru Vascal, bunicul copilului. Spusele sale sunt completate de un copil din curte. „Da, aşa i-a ras capul cu maşina. I se vedea pielea“, povesteşte micuţul.

Un alt vecin se laudă că a reuşit să „scoată“ de la stat o chirie mai mică. „Înainte plăteam chirie 1,7 milioane de lei. Acum, doar 20 de lei pentru că mi-am trimis copiii la şcoala ajutătoare şi-mi mai scade din banii pe care-i dau pentru casă“, spune bărbatul.

„Asta-i scândura statului“

Câţiva paşi mai încolo, spre Şcoala „Petru Poni“ oricine traversează Păcurariul nu poate să treacă cu vederea casa fără gard şi cu o curte plină de gunoaie, haine rupte, câini şi puradei. O cocioabă care stă să se dărâme este casă pentru două familii. Gunoaiele le aruncă din uşă direct pe trotuar. „E casă de stat asta, nu avem voie s-o demolăm sau s-o reparăm noi“, spune Elena Pintilie. De aproape doi ani stă aici cu concubinul şi cei cinci copii. Până acum n-au plătit niciun leu. „Dacă ar pune lumină, gaz, ar merge să plătim chirie, dar aşa, asta-i scândura statului“, se scuză femeia.

Situaţia rromilor, o necunosută pentru edili

Declaraţiile cu privire la viitorul celor care locuiesc în casele dărăpănate din centrul Iaşiului diferă de la un birou la altul. Purtătorul de cuvânt al municipalităţii spune că există o soluţie pentru aceste persoane, care va fi pusă în aplicare până la finalul anului. „Clădirile de pe strada Păcurari sunt spaţii propuse pentru demolare. Acum municipalitatea urmează să semneze un contract pentru construirea unor locuinţe de urgenţă în care să fie transferate aceste persoane. Când vor fi construite, familiile vor fi mutate. Situaţia se va rezolva până la sfârşitul anului“, spune Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. Acesta a completat că rromii care locuiesc în casele din zona centrală sunt toleraţi pentru moment.

În schimb, şeful Biroului pentru rromi din cadrul municipalităţii, Remus Sava, susţine că nu ştie nimic despre acest plan. „Nu ştiu să existe o rezolvare pentru problema rromilor din centrul Iaşiului. Ei nu vor fi evacuaţi până nu se găseşte o soluţie. Această situaţie există de foarte mult timp“, a precizat Sava.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite