Poveştile de succes ale rromilor ieşeni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Călin şi Alexandra Ancuţa sunt studente
Nicoleta Călin şi Alexandra Ancuţa sunt studente

Persoanele de etnie rromă au parte de sprijin şi de consiliere pentru găsirea unui loc de muncă în cadrul unui proiect implementat de Asociaţia PAKIV Romania.

La un semestru de la lansarea proiectului Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie rromă rezultatele deja încep să apară. Peste 200 de rromi din Iaşi au fost consiliaţi şi 28 au fost deja angajaţi pe posturi care se potrivesc pregătirii pe care aceştia o deţin. „Aceste persoane s-au angajat ca experţi de recrutare, curieri, consilieri psihosociali, consilieri juridici, şoferi de taxi, bucătari, spălători de vase, femei de serviciu sau ca muncitori necalificaţi", a precizat Bogdan Herţanu, coordonatorul proiectului. Cu toate acestea, problema principală cu care s-au confruntat cei de la Centrul de Incluziune Socială (CISPER) a fost reticenţa din partea angajatorilor. Inclusiv persoanele de etnie rromă care au studii superioare au avut dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă.

Meşteşugarii rromi din toată ţara au făcut spectacol la Iaşi

Cu toate acestea, în cadrul Centrului se regăsesc şi poveşti de succes. Nicoleta Călin şi Alexandra Ancuţa sunt două dintre ieşencele de etnie rromă care reuşesc să-şi continue studiile superioare şi lucrează în cadrul asociaţiei în acelaşi timp. Nicoleta este studentă în anul II la Facultatea de Filosofie, la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, iar Alexandra în anul III la Facultatea de Drept. „M-aş fi putut înscrie la facultate şi pe locurile celelalte, dar am preferat să mă înscriu pe cele pentru rromi. Altfel ar fi însemnat să-mi declin identitatea", spune Alexandra. Aceasta calcă pe urmele mamei sale care, la 34 de ani a absolvit specializarea Asistenţă Socială şi studii de master în acelaşi domeniu. „Şi toate le-a făcut cu zece pe linie", explică tânăra. La fel ca şi prietena sa, Nicoleta nu s-a simţit niciodată discriminată la facultate din cauza etniei din care provine. Mai mult, ambele au fost premiate cu câte o bursă specială „Roma Memoria", oferită în memoria rromilor care au fost ucişi în al Doilea Război Mondial.

Una dintre reprezentantele etniei rrome din Iaşi este şi Rodica Ancuţa, mama interpretului de manele Cristi Nucă. Aceasta susţine, la rândul ei, proiectele care implică redescoperirea culturii şi a identităţii persoanelor rrome.

„Ar trebui să se facă seri lăutăreşti cum se făceau înainte, când veneau străini din toate ţările să ne asculte. Aş vrea să fie unire între lăutari să se facă spectacole şi pentru rromi şi pentru români", spune aceasta.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite