Iaşiul anului 2012, schimbat de tinerii cu iniţiativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul va fi transformat până în primăvara acestui an
Turnul va fi transformat până în primăvara acestui an

Cele două proiecte care au reprezentat Iaşiul în competiţia iniţiată anul trecut de una dintre cele mai importante companii producătoare de băuturi răcoritoare din lume au început să se concretizeze.

Câştigătorii competiţiei, dar şi echipa care s-a clasat pe poziţia a cincea din sute de proiecte din întreaga ţară au făcut deja primii paşi spre realizarea ideilor lor.

Echipa care a impresionat juriul competiţiei cu proiectul „Turnul nostru" a obţinut deja avizul de la RTFC Moldova, proprietarul fostului turn de apă de la Gara Iaşi Nord pentru a putea pune în practică „cosmetizarea" edificiului. „Cei de la RTFC Moldova au manifestat o mare deschidere pentru proiectul Turnul Nostru şi trebuie să îi mulţumim domnului director Constantin Axinia care a fost încântat de proiect şi care ne-a sprijinit în ceea ce priveşte documentele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie", spune Adriana Gheorghiescu, reprezentantul echipei care a câştigat suma de 20.000 de dolari pentru concretizarea ideii.

Cum ar putea deveni turnul de apă de la Gară un adevărat simbol al Iaşiului VIDEO

Graţie acestei colaborări, echipa aşteaptă ca zilele acestea să primească şi certificatul de urbanism pentru a putea pregati dosarul pentru obtinerea autorizatiei de construire. De asemenea, şi reprezentaţii Primăriei cu care tinerii au discutat până acum au apreciat proiectul ca fiind unul important pentru comunitate.

Turnul, gata în primăvară

Nu doar oficialii au fost încântaţi de proiectul ieşenilor. „Am fost bucuroşi să primim în echipă pe toţi cei care ne-au scris că vor să se implice sau să sprijine acest proiect. Am cunoscut oameni frumoşi şi pregătiţi să îşi asume responsabilităţi. Ne bucurăm să vedem cum comunitatea ieşeană e receptivă la proiecte ce vizează îmbunătăţirea spaţiului urban. Un exempu ar fi firma de proiectare Namurstudio care s-a oferit să realizeze pro bono proiectul tehnic de rezistenţă", a completat Adriana.

În prezent, cei de la RTFC Moldova au iniţiat o expertizare tehnică a turnului, deoarece acesta a ieşit din termenul de garanţie care era de 50 de ani, iar rezultatul acesteia va arăta la ce nivel trebuie făcute consolidări construcţiei. „În concluzie, procedura de autorizare a fost iniţiată. Estimăm că aceasta va dura două luni de zile. Expertiza tehnică ne va spune ce amploare vor avea intervenţiile asupra turnului. Estimăm şi şantierul la două luni de zile. Asta înseamnă că ieşenii vor putea vedea rezultatul proiectului Turnul Nostru în primăvara anului 2012", a conchis reprezentantul echipei.

Două proiecte ar putea înfrumuseţa Iaşiul

Proiecte pentru comunitate

Cel de-al doilea proiect, care în finala concursului a ajuns pe poziţia a cincea, îşi propunea să dea un „refresh" vieţii urbane prin amplasarea unor fotografii de mari dimensiuni pe pereţii clădirilor din Iaşi. Chiar dacă nu au câştigat, cei care fac parte din echipa „Art can change the city" spun că îşi vor pune în aplicare ideea. Pentru acest lucru, tinerii au deschis deja un grup pe reţeaua de socializare Facebook unde speră să adune cât mai mulţi susţinători. Planurile lor, însă, nu se opresc aici. „Momentan promovăm proiectul aşa cum putem. Am transmis propuneri către firme mari, din Bucureşti, care ne-ar putea ajuta. Am zis întâi să încerc cu un sprijin mai mare. Dacă nu va funcţiona aşa, vom încerca să strângem câte o sumă modică de la membrii grupului. Poate vom reuşi să facem şi o campanie de strângere de fonduri", spune Alexandru Toma, reprezentantul echipei „Art can change the city".

Un tânăr şi-a propus să dea viaţă Iaşiului prin imagine. Vezi aici cum îl poţi ajuta!

Tânărul nu vrea să se oprească doar la acest proiect. Ar vrea să înfiinţeze şi o organizaţie non-guvernamentală prin intermediul căreia să implementeze o serie de proiecte bazate pe educaţia non-formală. „Aş vrea să mă axez mai mult pe proiecte pentru comunitate. Vom începe cu încetul şi sigur vom reuşi", spune Alexandru.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite