Un tânăr şi-a propus să dea viaţă Iaşiului prin imagine. Vezi aici cum îl poţi ajuta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografiile lui Alexandru surprind aspecte din viaţa cotidiană
Fotografiile lui Alexandru surprind aspecte din viaţa cotidiană

Alexandru Toma vrea să „împodobească“ clădirile ponosite din oraş cu fotografii gigantice. Un proiect înscris de acesta într-o competiţie naţională ar putea înfrumuseţa străzile şi monumentele lăsate în paragină în Iaşi.

Alexandru Toma vrea să „aducă o schimbare prin artă“. Acesta şi-a propus să împodobească Iaşiul cu fotografii realizate de mai mulţi artişti. „Se zice că o fotografie face cât o mie de cuvinte. În oraşul Iaşi sunt multe clădiri şi spaţii care are trebui să primească un «refresh», clădiri şi spaţii care au potenţial şi care merită să fie însufleţite prin puterea unor fotografii artistice care să vorbească de la sine“, susţine Alexandru. Proiectul a început să capete contur în mintea tânărului încă de acum doi ani, după ce acesta a participat la un concurs internaţional de fotografie desfăşurat în Portugalia.

Alexandru Toma

Alexandru Toma


„Din păcate, nu am reuşit să câştig nimic la concursul respectiv, dar mi-a plăcut că pozele câştigătoare au fost expuse pe diferite clădiri din oraş. Astfel, arta fotografică ajunge mai aproape de public, ieşind din galerii. Totodată clădirile respective pe care s-au montat fotografiile câştigătoare prindeau viaţă. M-am întrebat atunci «cum ar fi ca toate oraşele din lume să aibă acest lucru?» să fie un fel de identitate şi marcă vizuală a respectivului oraş“, povesteşte tânărul. Şansa de a-şi pune în aplicare ideea a venit în momentul în care una dintre cele mai importante companii producătoare de băuturi răcoritoare a lansat un concurs de proiecte. Alexandru şi-a înscris proiectul în campanie şi după prima sesiune de voturi ideea lui s-a clasat printre primele zece.


Fotografii pe pasarela de la gară


Cea de-a doua sesiune de votare a început chiar ieri, iar proiectul ieşeanului a reuşit să adune peste 100 de voturi, ajungând pe poziţia a treia. Dacă va trece şi de această etapă, Alexandru va ajunge în faţa unui juriu din care fac parte Cabral Ibacka, Cristina Bazavan şi Mihai Dobrovolschi. Ei vor decide dacă ideea lui Alexandru va primi premiul de 20.000 de dolari pentru a-şi pune în aplicare proiectul.

Soarta clădirilor din Piaţa Unirii, la mâna locatarilor


„Sper să fiu şi după etapa de votare din perioada 27 octombrie-2 noiembrie în top 10 proiecte pentru a-mi putea prezenta ideea în faţa juriului pentru a fi mai aproape de marele premiu care îmi va permite să-mi înfrumuseţez oraşul“
, spune Alexandru Toma. De asemenea, acesta îi invită pe ieşenii care s-au săturat de felul în care arată oraşul în care trăiesc să-i susţină proiectul, pentru a putea ajunge în faţa juriului pe care speră să-l cucerească. Astfel, cei care vor să-l voteze pot face acest lucru accesând acest link.

Fotografiile care ar putea decora Iaşiul nu vor fi realizate doar de Alexandru. Acesta şi-a propus să selecteze lucrări ale cât mai multor artişti din ţară şi de peste hotare pentru a le „expune“ ulterior în ganguri, pe cinematograful Republica, pe clădirea Uniunii Artiştilor Plastici, pe scările de la Râpa Galbenă şi din pasajul din Piaţa Unirii, pe trotuare, pe pereţii neutilizaţi ai diverselor clădiri din oraş sau chiar pe pasarela din Gara Iaşi Nord.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite