Cum ar putea deveni turnul de apă de la Gară un adevărat simbol al Iaşiului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără arhitectă vrea să scoată din anonimat construcţia ponosită din dreptul pasaralei pietonale de la Gară cu o „faţadă dinamică“

Adriana Furnică Gheorghiescu, o tânără de 31 de ani care lucrează ca arhitect şi-a propus să transforme într-un simbol modern al Iaşiului unul dintre zecile de monumente ale neputinţei din oraş, clădiri pe lângă care mii de oameni trec în fiecare zi, dar care nu sunt reabilitate niciodată.


Tânăra şi-a înscris ideea în cadrul unui concurs naţional iniţiat de o companie privată, iar dacă va câştiga, ar putea aduce pată de culoare în viaţa ieşenilor care traversează în fiecare zi pasarela de la Gară. „Călătorind prin Europa sau prin lume, ne face plăcere să ieşim în oraş, să admirăm locuri şi să facem fotografii. Când suntem în oraşul nostru devenim rutinaţi, autişti cu mediul urban, blazaţi. Dacă vrem să trăim într-un oraş în care să ne facă plăcere să locuim, trebuie să găsim noi resurse în noi“, spune ieşeanca.


Display-uri pentru informaţii utile


Primul loc la care aceasta s-a gândit când a auzit de concursul care ar putea-o ajuta să-şi realizeze ideea concepută acum un an a fost vechiul castel de apă ascuns între copacii de sub pasarela de la Gara Iaşi Nord.


„Sute de oameni traversează pasarela pietonală care face legătura între două cartiere mari ale oraşului. Un fost castel de apă îşi ocupă locul «nevăzut» sub privirile tuturor. Noi l-am denumit «turnul nostru» şi vrem să arătăm că e un minunat reper urban. O nouă faţadă dinamică, câteva display-uri cu informaţii utile şi lumină peste noapte sunt intervenţia propusă de noi“, prezintă Adriana proiectul.


A fost ajutată de prieteni. „La proiectul «turnul nostru» totul s-a legat. Prin natura profesiei mele am tendinţa să privesc oraşul cu alţi ochi. În spatele acestui proiect se află o echipă de oameni care pun multă pasiune. Propunerea de a face un proiect pentru turn îi aparţine unui prieten, Iulian Boia, Se pare că el, ca şi mulţi alţi ieşeni care au traversat pasarela ani de-a rândul, au creat în timp o afinitate pentru acest reper vizual“, povesteşte Adriana.

Fiecare ieşean care vrea să vadă o schimbare în oraş o poate ajuta pe Adriana să-şi susţină proiectul, dând un vot aici iniţiativei sale.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite